Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kompost och trädgårdsavfall

Nära hälften av dina hushållssopor kan du kompostera!
Det är olika rutiner för trädgårdsavfall och hushållsavfall. Om du vill kompostera ditt hushållsavfall behöver du anmäla det hos kommunen. Då kan du också ansöka om längre intervall för sophämtning.

Trädgårdsavfall

Du får kompostera ditt trädgårdsavfall på din tomt, men inte på annans mark/allmän mark. Du behöver ingen speciell komposteringsbehållare och du behöver inte göra någon anmälan till kommunen. Vill du inte kompostera ditt trädgårdsavfall ska du lämna avfallet på återvinningscentral.

Om du är försiktig och inte orsakar eldsvåda eller olägenhet för grannar får du elda trädgårdsavfall (mindre mängd av kvistar och löv) på din tomt under eldningssäsongen. Du som bor inom område med detaljplan får inte elda trädgårdsavfall 1 maj – 30 september, pga brandrisken, enligt Lokala föreskrifter för hälsa och miljö.

Hushållsavfall

För att kompostera matavfall behöver du en kompostbehållare som är säkrad mot skadedjur som möss och fåglar, och du behöver göra en anmälan till bygg- och miljöförvaltningen. 

Är komposten isolerad för vinterbruk, kan du kompostera matavfallet hela året. Om din kompost har godkänts av bygg- och miljöförvaltningen kan du ansöka om längre intervall för sophämtning (var fjärde vecka eller var tredje månad).

När du själv tar hand om ditt matavfall får du inte orsaka olägenhet för dina närboende (t ex genom lukt, uppkomst av flugor eller skadedjur). Färdig kompost används som jordförbättringsmedel så att näringen i komposten i så hög grad som möjligt tas upp av växter och inte urlakas.

Detta kan du kompostera: frukt, skal, grönsaker, kaffesump med filter, tepåsar, hushållspapper, bröd, ost, gröt, sylt, äggskal, kött- och fiskrester (kött och fisk är bra om det täcks över).

Detta ska du inte kompostera: dammsugarpåsar, jäst, salt, blöjor, tobaksaska, fimpar, förpackningar, kemikalier.

Anmälan om kompostering

Bygg- och miljöförvaltningen tar emot kompostanmälan och ansökan om längre intervall för sophämtning: E-tjänster och blanketter

Söderhamns kommun

Bygg- och miljöförvaltningen
Västra Storgatan 16-18
826 80  Söderhamn
Tel 0270-750 00
Handläggarnas telefontid: vardagar kl 8.00 - 9.30
Fax 0270-752 25
E-post Bygg och miljö 

Kontakt med bygg och miljö

Kontaktuppgifter medarbetare

Företagare

Du som är företagare kan ringa till Kundtjänst 0270-750 00 mån - tors kl 07.30 - 16.30
fredag kl 07.30 - 16.00

Granskad/Uppdaterad: 2017-10-18

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter