Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Skrot i naturen

Uttjänta och övergivna bilar och andra skrotföremål i natur- och bostadsområden skräpar inte bara ned utan kan även skada miljön.

Skrotbil

De 350 000 uttjänta och övergivna skrotbilar som i dag finns i bl a skogar, sjöar, bostadsområden och längs vägar runtom i vårt land utgör ett växande miljöproblem. Mycket skrot blir dessutom stående på den egna tomten.
En skrotbil innehåller miljöfarliga komponenter som t ex kvicksilver och olja som sprids i miljön när bilen bryts ned. Kvicksilver från en enda skrotbil, ca 5-10 gram, är t ex tillräckligt för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö.

Miljöbrott att överge en skrotbil

Att överge en skrotbil eller förvara den på ett sätt som innebär en fara för miljön är dessutom ett miljöbrott som kan ge böter eller fängelse. Skrotbilen förfular omgivningen och utgör en risk, inte bara för miljön, utan även för barn och djur som kan komma till skada. Eftersom 85 procent av skrotbilen går att återvinna innebär det dessutom ett onödigt resursslöseri när den inte tas om hand på rätt sätt.

Gott om skrot i naturen

Uttjänta lantbruksmaskiner och annat skrot kan ofta vara besvärligt och kostsamt att frakta bort. Därför blir de ofta stående och rostar sönder i diken och hagar, på åkern eller gårdstomten.

Bygg- och miljöförvaltningen

Västra Storgatan 16-18
826 80  Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-752 25
E-post Bygg och miljö 

Handläggarnas telefontid: vardagar kl 8.00 - 9.30

Håll Sverige rent

www.hsr.selänk till annan webbplats

Tipsa oss om du ser skrot i naturen!

Observerar Du skrotbilar eller annat i naturen - kontakta Bygg- och miljöförvaltningen.

Granskad/Uppdaterad: 2018-01-19

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter