Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kemikalier

Många av de saker vi omger oss med innehåller kemikalier. De ingår i material och komponenter som produkterna är tillverkade av. Men de kan också vara tillsatta för att uppnå en viss funktion.

Det finns många saker du kan göra för att minska spridningen av farliga kemikalier. Till exempel att välja en giftfri bottenfärg till din fritidsbåt och tvätta bilen på en biltvätt som har en godkänd reningsutrustning.

Hur ska kemiska produkter hanteras?

Det finns bestämmelser om hur kemikalier får hanteras och hur förpackningar samt märkning av kemiska produkter ska se ut. Bygg- och miljöförvaltningen sköter tillsynen.

Både företag och enskilda är skyldiga att välja de kemikalier som är minst miljö- och hälsopåverkande.

Miljöbalken med förordningar och föreskrifter innehåller regler om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Kemikalieinspektionen är den centrala myndigheten på kemikalieområdet.  www.kemi.selänk till annan webbplats — Information till både företagare och privatpersoner.

EU-gemensamma lagstiftningen Reach. Reach gäller alla företag som tillverkar, importerar, distribuerar eller använder ett ämne som sådant, eller i en beredning eller en vara. Detta innebär att näringslivet bär ansvar för att de kemikalier som sätts på marknaden inte har några skadliga hälso- och miljöeffekter. Reach omfattar kemiska produkter som exempelvis bilvårdsprodukter, färger och lacker och städprodukter. Andra produkter som man kanske inte tänker på som kemiska omfattas också av lagen, exempelvis tuschpennor, tonerkassetter, luktsuddgummin, myggspiraler, leksaker med mjukgörare, kläder med impregneringsmedel och hemelektronik. Från 1 juni 2008 måste alla nya ämnen som sätts på markanden registreras. Även existerade kemiska ämnen förhandsregistreras från och med 1 juni 2008.

Mer information om Reach finns på www.kemi.se.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter