Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Tömning av båttoalett

Ett förbud mot att tömma toaletter från fritidsbåtar till sjöss började gälla i april 2015. I Söderhamns kommun finns 4 st latrintömningsanläggningar.

Skit inte i havet - ta hand om ditt toalettavfall!

Tömningsstationer för toalettavfall från båtar installeras nu på många platser utmed Östersjökusten. I skärgården Söderhamns kommun har flera båtklubbar tömningsstationer, antingen kopplade till till avloppsnätet på land eller anslutna till tankar som töms. De tömningsstationer som fått bidrag (LOVA) är öppna för alla och gratis att använda. 

Många fritidsbåtar saknar fortfarande tank för toalettavfall - hålltank - eller så finns det en hålltank utan det däcksbeslag som behövs för att man ska kunna tömma till en sugtömningsstation. På webbportalen batmiljo.se finns information om hur man bygger om.

För de minsta båtarna är ett alternativ till ombyggnad att skaffa en portabel tank, som kan tömmas i hamnens utslagsvask. 

Se länk Karta över latrintömningsanläggningar!

Tömningsstation bild nr 2
Tömningsstations bild nr 1

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter