Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Använd motorvärmare under 10 plusgrader

Många använder motorvärmare till bil på vintern, men motorvärmaren gör nytta även andra årstider. Redan vid 10 plusgrader tjänar du på att koppla in motorvärmaren. Rätt använd minskar motorvärmaren utsläpp av avgaser, motorn slits mindre och bilen drar mindre bensin. Motorvärmaren bör däremot inte vara inkopplad för länge.

Inkopplingstider

Temperatur

Ungefärlig tid

-15

1,5 tim

-10

1 tim 20 min

0

1 tim

+5

45 minuter

+10

20 minuter

Mer än +10

Ingen motorvärmare

 

Det kan vara bra att investera i en timer, som du ställer in beroende på förväntad utomhustemperatur. Det finns även timers som känner av utomhustemperaturen.

Fördelar med motorvärmare

Renare luft på korta sträckor Motorvärmaren gör att katalysatorn tänder lite tidigare. Det ger 5 - 10 gånger mindre utsläpp av avgaser på sträckor upp till fem kilometer.

Uppvärmd motor sparar bensin När motorn är kall krävs ett överskott av bensin för att motorn ska gå jämnt. Med en uppvärmd motor minskar bensinförbrukningen. Elkostnaden för att driva motorvärmare en timme på vintern och en halvtimme under vår och höst tjänas in genom lägre bensinförbrukning.

Motorn slits mindre Motorvärmaren gör att motorn slits mindre. Det bildas mindre sot och slam i oljan.

(Källa: Energimyndigheten)

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter