Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Åbryggan

Åbryggan bjuder på vattnets stilla kluckande

Bara ett stenkast från Köpmangatans livliga handel kan du sitta ner och lyssna till Söderhamnsåns stilla kluckande mot stenkajen. Åbryggan är en lugn plats för trötta fötter och en stunds vila från vardagens stress.

På cirka 300 m² har vi planterat barrväxter, perenner och olika vårblommande lökväxter. Alla växter är namnskyltade för den botaniskt intresserade.

Ornäsbjörken


Strax norr om parken ståtar Söderhamns Riksträd - Ornäsbjörken (Betula verrucosa Dalercarlica) - som planterades den 17 juni 1986. Initiativet till Riksträdet kom från Sveriges Trädgårdsmästarförening.

Det första Riksträdet planterades på FN-dagen 1985 i Stockholm. Sedan dess har Ornäsbjörkar planterats över hela landet. De ska spegla årstidernas växlingar, till exempel när SMHI rapporterar om vårens ankomst på olika breddgrader i landet.

Idén till Riksträdet kommer från FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, som vill visa skogens och trädens betydelse för att rädda mänskligheten från svält och förödelse.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter