Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Stamfuchsior i kommunens parker

Stamfuchsiornas historia

Varje sommar i början av juni planteras de vackra Stamfuchsiorna ut i våra parker. Det finns ungefär 50 träd och de äldsta drevs upp som plantor i kommunens växthus redan på 1950-talet.

Att driva upp Stamfuchsior tar tid. De första fem åren får de växa till sig i växthus, sedan kan dom börja planteras ut i parkerna. Stamfuchsiorna som finns i Söderhamns kommun planterades av Holger Bäck på 1950-talet.

Stamfuchsia i Söderhamns parker

Så här driver man upp Stamfuchsior

Sticklingar tas på våren, som sedan får växa till sig på längden till önskad höjd. När de är cirka en meter höga toppas de och får börja bilda krona, som toppas regelbundet.  Efter fem år har man en ny Stamfuchsia.

De äldsta Stamfuchsior som finns i kommunen är runt 65 år gamla. De planteras ut i början av juni och tas in i mitten av september, för sin årliga vintervila. Då klipps kronan ner till hälften och sen får de stå i växthus i cirka 6-8 graders värme och de vattnas bara lite då och då.

Stamfuchsia i Söderhamns parker

I mitten av februari klipper man om kronan och varje träd planteras om med lite ny jord. Sedan får de växa till sig under våren och då tillförs mer vatten och näring.

Under tillväxtperioden toppas kronan fyra gånger för att den ska bli tät. I början av juni planteras de ut i våra parker igen och du kan njuta av dem under tre och en halv månad!

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter