Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kräftor och kräftpest

I Söderhamns finns det i dagsläget flodkräftor i ett 35-tal vattendrag och inget av dessa är smittade, men det behövs så lite för att ett vatten skall smittas.

Utöver dessa flodkräftsbestånd finns vattendrag med signalkräftor som många gånger är bärare av kräftpestviruset, det är därför viktigt att signalkräftor och flodkräftor hålls åtskilda. Om någon blir upptäckt med att flytta signalkräftor kan det bli rättslig påföljd. Kräftpesten som är en liten parasitisk svamp som fördes till Europa vid import av nordamerikanska kräftor. Svampen satt i skalet hos de smittade nordamerikanske kräftor som under miljontals år byggt upp en motståndkraft mot svampen, men det hade inte de europeiska arterna som dog av svampangreppet.

Hotat bestånd I och med att signalkräftorna ofta är bärare av kräftpest innebär detta att landets flodkräftbestånd är hotade. Därför råder idag förbud att sätta ut signalkräftor i hela norra Sverige. Sakta börjar dock signalkräftorna, och med dem pesten, att sprida sig norrut. Folk sätter ut signalkräftor i vatten där det inte är tillåtet.
Under de senaste 12 åren har 452 sjöar och vattendrag drabbats av kräftpest, som är dödlig för flodkräfta medan signalkräfta kan leva med parasiten.

Läs mer om:
Kräftorlänk till annan webbplats
Pestenlänk till annan webbplats
Kräftfiskelänk till annan webbplats

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter