Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Strykjärnsparken med skulpturen Neptunus.

Strykjärnsparken med skulpturen Neptunus.

Strykjärnsparken

Parken har fått sitt namn av den trekantiga formen. Strykjärnsparken inramas av vackra pyramidalmar (Ulmus glabra Exoniensis) som formklipps en gång per år. Mellan almarna finns prydnadsäpplen (Malus) i olika sorter.

Styrkjärnsparken ligger mellan gågatan Köpmangatan och Norra Hamngatan som löper längs Söderhamnsån.

Styrkjärnsparkens rabatter fylls sommartid av färgsprakande sommarblommor. Längs kanten mot gågatan finns olika blommande buskar och vackra kaprifolier som slingrar upp i träden eller kryper efter marken.

Bågar med den rikt blommande klätterrosen Polstjärna (Rosa Beggeriana) bildar vackra portaler mellan parken och gågatan.

Strykjärnsparken anknyter till stadens handelscentrum och används flitigt av söderhamnarna sommartid. I parksofforna kan du njuta av parkens blommor och se barnen leka på den stora grönytan i parkens mitt.

1995 byggdes en tribun i det nordvästra hörnet ut mot gågatan. Tribunens scen används året runt för tal, musik och underhållning.

Skulpturen Maj.

Skulpturen Maj.

Konstverk i parken

I parken finns det fartfyllda konstverket "Maj" av skulptören Emil Näsvall. Maj är en två meter hög bronsskulptur av en flicka på väg att bli kvinna.

1998 invigdes en kopia av planeten Neptunus här i parken. Neptunus ingår i Sweden Solar System - en skalmodell av vårt solsystem, där Globen i Stockholm är solen. Läs mer på www.swedensolarsystem.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter