Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
man tar vatten i gals ur vattenkran

Kommunalt vatten och avlopp i Inre Norrfjärd

Kommunstyrelsen har godkänt den föreslagna finansieringsmodellen. Nu är det klart för projektstart för kommunalt vatten och avlopp i verksamhetsområde Inre Norrfjärd.

Kommunfullmäktige fastställde 2014 Vatten- och avloppsverksamhetsområde Inre Norrfjärd. Söderhamn NÄRA AB fick i uppdrag att arbeta fram en finansieringsmodell för de fastighetsägare som behöver finansieringshjälp genom delbetalning av anläggningsavgiften.

Nu är förslag på finansieringsmodell klar och kommunstyrelsen ger klartecken för projektstart.

- En kommunal anläggning för vatten och avlopp ger stora fördelar för vattenmiljön, inte minst för badviken i området. Det finns tydliga tecken på övergödning i Inre Norrfjärd, något som boende själva påtalat för kommunen, berättar kommunens miljöstrateg Margareta Örn Liljedahl.

Inre Norrfjärd är till stora delar tidigare utbyggt med kommunalt vatten. Nu kommer drygt 200 fastigheter att anslutas även till kommunalt avlopp. Vattenområdet kan avlastas näring och de enskilda avloppen kommer bort i bostadsområdet.

Finansieringsmodell

Finansieringsmodellen visar att banklån är det mest fördelaktiga för fastighetsägarna.

- På lång sikt är anslutningen en värdesäkring för alla som äger eller arrenderar tomter i området. Vi förstår att avgiften kortsiktigt är en ekonomisk belastning, därför har vi arbetat fram en bra lösning för finansiering, så det ska fungera för alla, menar Margareta Örn Liljedahl.

Anslutning av avlopp kommer som högst att kosta cirka 115 000 kronor. För fastigheter som behöver ansluta både vatten och avlopp kan kostnaden bli cirka 136 000 kronor.

Bedömningen är att de allra flesta kan få finansiering genom banklån till normala ränte- och amorteringsvillkor. Söderhamn NÄRA kan hjälpa till och underlätta kontakten med bank, för att få en lättare hantering. Kommunen själv kan enligt lag inte ge lån till eller gå i borgen för en enskild person.

I sista hand ger Söderhamn NÄRA möjlighet till delbetalning av anläggningsavgiften, enligt förutsättningarna i vattentjänstlagen.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Relaterad information

Söderhamn NÄRAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Granskad/Uppdaterad: 2015-12-28

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter