Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Lyckad sommar för fågellivet i Ålsjöns naturreservat

Länsstyrelsen vill tacka alla, inte minst de som är fiskeintresserade, som visat förståelse och låtit fåglarna få vara ostörda i sommar i Ålsjöns naturreservat utanför Söderhamn.

Ålsjön är ett välkänt fågelparadis. Många olika änder, gäss och vadarfåglar använder Ålsjön för häckning. Många är också de fåglar som under vår- och höstflygningarna stannar vid sjön för att vila och äta.
De senaste åren har intresset för att fiska från båtar i sjön ökat. Fåglar har blivit så störda av detta och tvingats överge sina ägg och ungar.
För att fåglarna skulle få lugn och ro under häckningsperioden skärpte länsstyrelsen bestämmelserna under våren 2015.
Det innebar att det blev förbjudet att röra sig på vattnet och i vassruggarna under den tid fåglarna häckar. Samtidigt sattes en skylt upp, som berättar om att fåglarna kan störas om man rör sig på sjön när de har ägg och ungar.

- Vi är nu jätteglada och nöjda med att den här sommaren blev så lyckad! Fåglarna i sjön har fått fram flygfärdiga ungar och 2015 blev ett mycket lyckat år för fågellivet i Ålsjön, säger länsstyrelsens handläggare Jonas Lundin i ett pressmeddelande i vilket han även framför ett tack:
- Länsstyrelsen tackar alla, inte minst de som är fiskeintresserade som visat förståelse och låtit fåglarna få vara ostörda under deras mest känsliga period.

Andreas Håberg, miljö- och naturvårdshandläggare i Söderhamns kommun, är även han tacksam för den respekt som allmänheten visat fågellivet i Ålsjöns naturreservat:
- Till Ålsjön vallfärdar det fågelskådare och naturvänner från när och fjärran. Det är ett populärt besöksmål. Jag blir väldigt glad när allmänheten, och i synnerhet de som fiskar, anammat den vädjan och information som länsstyrelsen gick ut med i våras och därmed skonat fågellivet från störningar. Det värmer mitt hjärta.  

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-02-03

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter