Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Avverkning Storjungfrun

Naturgallring på Storjungfrun

Kommunens nya naturreservat Storjungfrun snyggas upp för att bli ett ännu attraktivare besöksmål i Söderhamns skärgård.

Under våren 2015 pågår en naturvårdsgallring med två skördare och tre skotare på ön.
- Arbetet är planerat i minsta detalj och förenat med stora restriktioner som Skogsstyrelsen bevakar, säger kommunens markförvaltare Leif Östman.

Leif Östman

Redan förra hösten inleddes förberedelserna för att kunna starta naturvårdsgallringen. En strandskoning iordningställdes på ön för att kunna ta in och ut maskiner och virke. I tisdags var allt klappat och klart för de fem maskinerna att angöra kommunens största ö, 12 nautiska mil sydost om Söderhamn.
- Maskinerna fraktades ut av en bilfärja som vi hyrt in från Stockholm. De första träden är fällda och 100 kubik massaved lämnade ön med färjan och lastades av vid Vallviks Bruks kaj, berättar Leif Östman.
Totalt beräknas 5 500 kubik virke gallras ut på den 336 hektar stora Storjungfrun.

Lastning av virke

- Jag räknar med att skördarna gjort sitt på tre veckor och att skotarna behöver ytterligare två veckor på sig att forsla virket till upplägget norr om Toppartall och därifrån vidare ut på pråm för bortforsling, säger Leif Östman.
Två entreprenörer är inblandade i gallringen. Tio personer jobbar växelvis i skift, sju dagar i veckan.
Genom naturgallringen blir naturen mer tillgänglig för friluftslivet.
Ön vårdas enligt en skötselplan.
Skogsvårdsstyrelsen är garanten för att gallringen bedrivs enligt bestäm beskrivning.
Inget värdefullt får förstöras.
- Till exempel skyddas beifintliga stigar med en ridå på 20 meter på varje sida, säger Leif Östman

Storjungfrun

Storjungfrun är sedan länge ett välbesökt turistmål med gästhamn, uthyrningsstugor, kapell, fyr och inte minst en spännande sjöfartshistoria. Tillgängligheten är viktig. Satsningen ligger helt i linje med att göra Söderhamns kommun till en attraktivare skärgårdskommun.
Den biologiska mångfalden på ön är riksbekant. På flera platser kan man se säregna orkidéer, ögonpryola och den vitblommande örten myskmadra.
- Det arbete som nu genomförs på Storjungfrun sker med stor hänsyn till den biologiska mångfalden Vi har att ta hänsyn till mycket och bland annat sparar vi alla lövträd, avslutar Leif Östman.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-09-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter