Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Lingon

Rekommendationer: cesium i bär och svamp

Bär från i stort sett hela kommunen kan du äta utan inskränkningar. När det gäller svamp är det vissa sorter du bör undvika, eftersom de drar åt sig mer cesium än andra. Tipset är att leta svamp i blandskog, där är störst chans att hitta bra matsvampar och halterna av cesium är lägre.

Bär och svamp kan ätas i vår kommun. Bygg- och miljöförvaltningen har sedan Tjernobylolyckan 1986 tagit prover på bär och svamp i olika kommundelar för att kontrollera cesiumhalten, de senaste mätningarna är från 2014.
Livsmedelsverkets riktvärde för cesium137 i livsmedel som inte utgör basföda är 1 500 Bq/kg. I livsmedel som utgör basföda ska halten helst inte vara över 300 Bq/kg.

Rekommendationer

Bygg- och miljöförvaltningen har följande allmänna rekommendationer att ge för Söderhamns kommun:

Bär från i stort sett hela kommunen kan du äta utan inskränkningar.

När det gäller svamp är det vissa sorter du bör undvika, eftersom de drar åt sig mer cesium än andra. Bland de vanligaste förekommande är sandsopp och rynkad tofsskivling, men även blodriska och andra svampar som växer på magra marker. Gul kantarell innehåller turligt nog bara låga halter. Trattkantarellen har oftast lite högre cesiumhalter, men i regel under riktvärdet.

Om du förväller svampen före användning försvinner över 90% av cesiummängden. Med förvällning menas att du kokar svampen några minuter i riklig mängd vatten, som sedan hälls bort. Vid förvällning av torkad svamp måste den blötas upp först.

Skärgårdsöarna har för vissa sorters svamp högre halter och därför rekommenderar vi att svampen plockas på fastlandet.

Vi vill även tipsa om att leta svamp i blandskog där det finns största chansen att hitta bra matsvampar och där är även halterna av cesium är lägre.

Bygg- och miljöförvaltningen

Västra Storgatan 16-18
826 80  Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-752 25
E-post Bygg och miljö 

Handläggarnas telefontid: vardagar kl 8.00 - 9.30

Granskad/Uppdaterad: 2018-01-17

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter