Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Söderhamn satsar 280 miljoner på miljö och energibesparingar

Avtalet undertecknades den 23 november av Sven-Erik Lindestam, kommunalråd i Söderhamns kommun, Urban Wigren, styrelseordförande i Faxeholmen och Thomas Lundin, VD för Caverion.

Söderhamn satsar 280 miljoner på miljö och energibesparingar

Söderhamn gör en av länets största och mest offensiva energieffektiviseringsåtgärder. Under fyra år investeras 280 miljoner för att sänka energikostnader och koldioxidutsläpp.

Kommunstyrelsen i Söderhamn har sedan flera år tillbaka pekat på behovet av att ställa om Söderhamn till en miljövänligare och hållbarare kommun att bo och leva i. Nu har startskottet brunnit av för omställningsarbetet av fastigheter.

Till grund för energibesparingsprojektet låg en klimatstrategi och energiplan som visade på alarmerande utgiftsökningar för kommunen och Faxeholmen.

- Vi inledde processen 2011 med ett anbudsförfarande om vem som skulle få jobbet med att energieffektivisera vårt fastighetsbestånd. Ett antal branschaktörer krigade om att få jobbet. Caverion fick uppdraget, som förenklat går ut på att hitta mångmiljonbesparingar i driften av kommunens och Faxeholmens hus, berättar projektledaren Per Dahlstrand.

Allt utförs enligt den så kallade EPC-metoden (Energy performance contracting) i vilken Caverion handlar upp och genomför energieffektiviseringar i byggnader där entreprenören också lämnar en besparingsgaranti som gäller under hela återbetalningstiden.

Största miljö-och energisatsning någonsin

För Söderhamn kommuns och Faxeholmens del handlar det om investeringar för 280 miljoner under fyra år. Det är den enskilt särklassigt största miljö- och energisatsning som beslutats i Söderhamn. Pengar som fastighetsägarna kommer att vinna tillbaka på några år genom kraftigt reducerat energiläckage och därmed minskade energikostander.

Caverions garantier säkrar kommunen och Faxeholmen från ekonomiskt bakslag.

- Om inte deras kalkyler stämmer, att åtgärderna inte ger de besparingseffekter de uttalat, så faller felräkningen på Caverions bord, säger Per Dahlstrand.

Stora miljövinster att vänta

När åtgärdsapparaten i husen är klara med isolering av väggar och tak, ny ventilation och belysning så tickar kronorna tillbaka i investerarnas kassor, igen.

- Koldioxidutsläppen beräknas minska med 614 ton per år i EPC-projektet, säger Per Dahlstrand som tagit dela Caverios detaljerade förberedelsearbete där i princip hela kommunens och Faxeholmens fastighetsbestånd inventerats.

I yta spänner projektet över 400 000 kvadratmeter, eller 40 fullstora fotbollsplaner.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-03-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter