Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamn – stad i ljus!

Ljuset gör underverk i många avseenden. Det gäller inte minst längs Kustvägen mellan Söderhamn och Sandarne. Gallring och röjning i tidigare igenväxta områden har öppnat upp för nya sköna, betagande landskapsbilder ut mot Söderhamnsfjärden, havet och kulturen i Åsbacka.
Skärgårdskommunen andas hav.
Och attraktionskraft.

Upplevelsen av att vandra, cykla eller åka bil på flera ställen i kommunen har ökat med hundra procent.

Där man tidigare såg noll och ingenting och bara längtade efter att få en skymt av havet är nu sikten plötsligt helt fantastisk.

Sjövik
- Här har delar av vår historia legat gömd på dolda smultronställen, säger Per Dahlstrand från kommunens tekniska avdelning som leder arbetsstyrkorna.

Tillsammans med Skogsstyrelsen, Resurscentrum och entreprenörer har stordåd åstadkommits mellan Söderhamn och Sandarne.

Borta är stora mörka granar, busk och sly. Smakfulla gallringar och uppluckningar sprider ljus och värme i såväl natur som människa.

- Som kommunanställd är det sällan man får glada, positiva tillrop. Men i det här projektet har det faktiskt varit många nöjda, glada medborgare. Visst, någon är inte helt nöjd med att vi kanske blottat en fastighet eller tagit ner ett träd som någon velat behålla, fast det mesta är till allmänhetens belåtenhet, säger Per Dahlstrand.

Från Söderhamn är godbitar framtagna mot Stugsund och över Bromsäng. I Vad och Åsbacka är skärgårdsfaktorn plötsligt hög. Det är rent och snyggt i diken och slänter och bitvis rejält gallrat, även innanför allfarvägen.

Sågverkstrampet har blivit ännu vackrare. Änglagårdskänslan finns där mellan hav, träd, stenmurar, släckta sågverk och herrgård.

I dag är ett 20-tal personer sysselsatta med att göra ett fint kustlandskap ännu finare, luftigare och ljusare.

Kustvägen känns som rena lustvägen med de massiva insatserna. Röjningsprojektet har pågått i snart två år och gett flera områden sköna ansiktslyft.

- Vi har betat av i Stråtjära, Mohed, Mo, i centrala Söderhamn, Norrfjärd, Storsand, Stugsund…och ja, vi ska fortsätta till Ljusne, säger Per Dahlstrand och spanar ut mot havet från Åsbacka. En av många pärlor i Söderhamns kommun.
Nu även synlig på ett sätt som på den tiden då det begav sig.

Av Torbjörn Nordvall

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-08-10

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter