Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Varning för dödslek i Bromsäng

Den gamla plundrade och nedlagda maltfabriken på Bromsäng i Stugsund får ungdomar att utmana ödet.
- De leker med döden när de klättrar på fasaden och härjar runt i vandaliserade rum med falluckor på 50 meter, säger kommunens tekniska chef Lars Stål.

Det har blivit lite av kattens lek med råttan. Kommun vidtar ständiga åtgärder för att förhindra tillgängligheten till den massiva byggnaden som för några år sedan slogs sönder invändigt i kölvattnet av Bromsäng Recyklings avveckling. Kopparstölder har minerat innanredet som är fyllt av faror. Djupa hål i golvet med fritt fall ner i mörka rum. Glassplitter och järnfundament som hänger i taken, sönderstyckade av tjuvar.
- Insidan är ett skräckkapitel för sig med miljögifter och glasskärvor. Det som försegår på fasaden ger mig kalla kårar på ryggen. Det klättras på mycket bräckliga stegar och det kryps in i små fönster där knappt duvorna vill in, berättar Lars Stål.
Under slutet av förra veckan befann sig ett 10-tal ungdomar ovanpå maltfabrikens tak:
- Det är inte första gången det händer. Vi försöker hindra bestigning av taken genom att plombera stegar och fönster. Men ungdomarna hittar hela tiden på nya hisnade metoder att bestiga taken.
- Nu vidtar vi ytterligare åtgärder och klipper fler steglängder. Samtidigt vädjar vi om allmänhetens hjälp att berätta för de ungdomar som antagit maltfabriken som en äventyrsarena att deras lek är livsfarligt. Från kommunens sida är det röd varningstriangel, säger Lars Stål.
Kommunen äger byggnaden och intrång i den är att beteckna som ett inbrott i lagens mening.
- Det är mindre viktigt. Som läget är nu är det i första hand människoliv vi vill rädda. Byggnaden är en dödsfälla, avslutar Lars Stål.

Här har kommunen sågat av rörledningar för att förhindra ungdomar att komma upp på det lägsta taket.

... Och här har kommunen plomberat en stege, men trots det tar sig ungdomar upp på taket.

På hisnande höjder kryper ungdomar in i fönster som sitter en och en halv meter från stege.

Djupt oroad slår Lars Stål larm ännu en gång. Nya åtgärder vidtas för att förhindra intrång i byggnaden.

Miljöfarligt och massor av glassplitter inne i byggnaden.

Koppartjuvarna har ödelagt rummen.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-08-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter