Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Vi behöver minska matsvinnet

Varje dag slängs det flera tusen kilo mat i Sverige.
Söderhamn är inget undantag.
- Vi behöver tillsammans öka medvetenheten om konsekvenserna för vad det kostar samhället och miljön när så mycket mat går till spillo, säger Söderhamns kommuns kostchef Sonia Persson.

Det finns delar av världen där folk svälter och inte har vare sig tillräckligt med vatten eller bröd för dagen. Och så finns det välfärdsländer som Sverige där vi inte behöver riskera att svälta, där många istället kastar maten. Det händer både i hemmen och i skolan.
- Inom skolans värld kan orsakerna ha många förklaringar, och de kan förebyggas och minimeras med bra förutsättningar i och omkring måltidssituationen, säger Sonia Persson som noterar stora variationer av matsvinn i kommunens skolmatsalar.
- Tidsbrist kan vara en anledning till att man helt enkelt inte hinner äta upp maten. Stressig och bullrig måltidsmiljö kan vara en annan orsak, och det kan leda till minskad matro.
I kommunens största skolmatsal, Norrtullskolan, kastar eleverna i snitt 60 kilo mat per dag. Det motsvarar 75 gram per elev.

Minskat matsvinn sparar pengar och miljö

Skolmaten i Söderhamns kommun tillagas av stora delar ekologiska livsmedel och lokalproducerade livsmedel.
- Att producera mat belastar både klimat och miljö. Om maten kastas har miljöpåverkan skett i onödan. Minskat matsvinn sparar såväl pengar som miljö. Ur klimatsynpunkt är det 10 gånger mer effektivt att förebygga matsvinnet vid källan än att använda matsvinnet för produktion av biogas, säger Sonia Persson.
- Vi behöver gemensamt fundera över varför vi slänger bort mat. Det är inte hållbart att producera mat som slängs. Om vi ska uppnå generationsmålet och miljökvalitetsmålen kan vi inte fortsätta så här, avslutar Sonia Persson som noga kommer att följa utvecklingen i Söderhamns skolmatsalar.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Att aktivt jobba för att minska matsvinnet har stöd i:

Gävleborgs regionala miljömål 2014-2020länk till annan webbplats

Granskad/Uppdaterad: 2017-05-16

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter