Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Tyck om Bergvik och Vannsätter

Bergviks industrimuseum

Tyck till inför ny översiktsplan! Här kan du läsa om ortsdialogen vi genomfört och tycka till i formuläret nederst på sidan. Du kan även hashtagga #tyckomsöderhamn och lämna synpunkter via instagram.

Ortsdialog om Bergvik och Vannsätter 31 maj

Vi konkurrerade med en härlig försmak av ljuv sommarkväll, men 29 Bergviks- och Vannsätterbor samlades trots det i den anrika Samstugan för tidig dialog inför kommunens nya översiktsplan.

Som unikt för Bergvik och Vannsätter nämndes Carl Daniel Ekmans bedrift som resulterade i världens första sulfitfabrik - idag Bergviks industrimuseum. Och varför inte avnjuta ett Bergviksäpple vid ”playa del fallen”? Andra mötesplatser i omgivningen är idrottsplatsen, Linden, IOGT – NTO. Vid besök visar ortsborna gärna upp Erik-Anders, Oscarsborg, Öster, Skärså, Stenö, Trollharen.

Vad är plus och minus med att bo i Bergvik och Vannsätter? Bergviksandan är en gemensam positiv känsla för hembygden. Närheten till vatten, berg och skogar med möjlighet till bär och svampplockning, friluftsliv, mm är positivt.

Kärleksstigen kan bli bättre, bristen på gång- och cykelvägar, dålig gatubelysning och gräsklippning, dåligt vägunderhåll och att det växer igen och förslyas är exempel på vad som upplevs som negativt.

Vad är viktigt för att Bergvik och Vannsätter ska bli en attraktiv plats att leva och verka på. Här är receptet enligt deltagarna:

 • En del bostäder gärna med sjöutsikt
 • Några seniorbostäder
 • En lokal ungdomsgård
 • Ett innovationshus för nanoteknik
 • En turistbåt

Blanda ovanstående med bättre kommunikationer, tillgång till fiber, fler arbetstillfällen, utveckla fisket, bättre kulturutbud och avnjut i sällskap med Lindens hälsocentral, Bergviksskolan, auktionerna på Variant, mm.

Ett stort tack till alla deltagare från Dick Nilsson och Karin Olsson i arbetsgruppen.

Tyck om Bergvik och Vannsätter

Under sommaren 2016 har alla kunnat lämna tankar, idéer och synpunkter om Bergvik och Vannsätter i ett e-postformulär här på webben, inför arbetet med ny översiktsplan för Söderhamns kommun.

Formuläret har tagit upp samma teman som ortsdialogen:

 • Vad är unikt för Bergvik/Vannsätter och varför (lokal historia, kultur, platser eller traditioner)?
 • Vilka mötesplatser finns i Bergvik/Vannsätter? Vad gör ni där? Vilka är där?
 • Vilka platser besöker du i andra delar av Söderhamn?
 • När du får besök, vilka platser brukar du visa då?
 • Vad tycker du är bra och mindre bra med att bo här?
 • Vad tycker du är viktigt för att Bergvik/Vannsätter ska bli en attraktiv ort att leva och verka på?
 • Övriga synpunkter

Tack även till dig som lämnat tankar, idéer och synpunkter via webben.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kontakt

Ludvig Königsson
070-331 44 61

Granskad/Uppdaterad: 2018-01-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter