Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

iWater EU-projekt om ny teknik för vattenflöden

Projekt iWater är ett nytt EU-projekt för Söderhamns kommun där man använder nya tekniker i befintlig miljö, för att undvika översvämningar i samband med skyfall.

Efter de stora översvämningarna i Vågbro 2013 skapade Söderhamns kommun en arbetsgrupp för att jobba med klimatförändringar och effekter. Under 2015 öppnade sig en ny projektmöjlighet genom vårt samarbete i Union of the Baltic Cities, ett nätverk för städer och kommuner runt Östersjön. 

Genom projekt iWater kommer vi att lära oss hur framtida klimatförändringar kan påverka våra vatten- och avloppssystem och hur vi kan planera för att motverka negativa effekter.

- Det ska bli intressant att träffa människor från andra städer som är insatta i frågorna och höra hur de hanterar dem. Vi kommer att få lära oss en del verktyg för att hantera den här typen av utmaningar. Resultatet blir förhoppningsvis att vi i slutändan får ett mer robust samhälle, säger Söderhamns lokala projektledare Ingemar Olofsson.

Projekt iWater

Arbetet sker i samarbete mellan Riga (projektledare) och Jelgava i Lettland, Gävle och Söderhamn i Sverige, Tartu i Estland, Helsingfors, Åbo och Aaltouniversitetet i Finland samt nätverket Union of the Baltic Cities.

Totalt omsluter projektet 2,35 miljoner euro.

Söderhamns kommun satsar cirka 3,2 miljoner, varav 70 % är EU-bidrag från Central Balticprogrammet. Ingemar Olofsson är projektledare lokalt för en arbetsgrupp med medarbetare från olika förvaltningar och det kommunala bolaget Söderhamn NÄRA.

EU-flag
iwater logo
Interreg

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
E-post

Ingemar Olofsson

Lokal projektledare
Ingemar Olofsson
Tel 0270-752 31

Ytterligare kontaktuppgifter
Project Coordinator

Nika Kotovica
Nika.Kotovica@riga.lv

Foldrar

Granskad/Uppdaterad: 2016-11-24

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter