Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

PortMate för bättre gästhamnar

Intresset för friluftsliv och turism ökar ständigt. Fler och fler tillbringar sommarhalvåret i fritidsbåtar längs våra kuster. Antalet besökande till natur­områden, men också till våra stadsmiljöer och andra attraktionspunkter ökar. För de som är mer ovana vid båtlivet, kan kustvattnen och skär­gårdarna i sig vara en utmaning. Det kan särskilt gälla vid angöring och vistelse i obe­kanta gäst­hamnar.

Projektet PortMate fokuserar på lösningar för främja gästhamnars säkerhet och på hur de tjänster gästhamnen erbjuder kan bli både miljövänliga och resurseffektiva.

Med denna utgångspunkt, och tillsammans med externa aktörer, undersöker PortMate förutsätt­ningar, samlar in goda exempel och utbyter erfarenheter om säkerhet och tillgänglighet. Dessutom kommer investeringar för ökad service, mer information och marknadsföring att genomföras. Handlingsplaner tas fram för de 19 gästhamnar som ingår i PortMate med plan för investeringar och lokal information. Handlingsplaner för information och marknadsföring tas fram gemensamt.

Handlingsplanerna och investeringar genomförs inom ramen för projektet. Erfarenheter samlas i en guide med syftet att nå fler gästhamnar i Central Baltic-området.

PortMates 19 gästhamnar ligger inom triangeln Raumo i Finland, Kökar och Sottunga på Åland samt Gävle och Söderhamn i Sverige. I Söderhamn ingår följande hamnar i projektet: gästhamnarna i Söderhamns centrum, på Enskär och på StorJungfrun.

PortMate finansieras av EU-programmet Interreg Central Baltic. Projektet löper från 1 november 2016 till 31 december 2019 med en budget om 2 727 225 €. ERDF: 2 045 419 €.

Deltagare

  • Satakunta University of Applied Sciences (Finland) – projektledning
  • Raumo stad (Finland)
  • Sottunga kommun (Åland)
  • Kökar Havspaviljong (Åland)
  • Gävle kommun (Sverige)
  • Söderhamns kommun (Sverige)

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Agneta Svensson

Kontaktperson
Söderhamns kommun

Agneta Svensson
Projektledare
Tel 070-242 1933
agneta.svensson@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-02-14

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter