Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kommunens intäkter

Var kommer Söderhamns kommuns pengar ifrån? Det finns många olika faktorer som påverkar en kommuns ekonomi. Kommunens intäkter består bland annat av kommunalskatt, stadsbidrag och intäkter via avgifter.

Kommunalskatten utgör den största delen av kommunens intäkter. Kommunalskatten är en del av den totala skatten, som varje medborgare i Söderhamns kommun betalar på sin beskattningsbara förvärvsinkomst. Läs mer om kommunalskatten.

Stadsbidrag är en annan inkomstkälla. Bidrag från staten kan vara allmänna eller riktade till en speciell verksamhet.

Medborgarnas avgifter för olika kommunala tjänster ger också kommunen intäkter. Det kan exempelvis vara avgifter för barnomsorg, äldreomsorg och bygglov.

Utjämningssystem


I Sverige finns det ett utjämningssystem, för att alla kommuner ska få likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Systemet innebär att kommuner med ett stort skatteunderlag hjälper kommuner med mindre skatteunderlag. Detta ger Sveriges medborgare likvärdig service oavsett i vilken kommun de bor.

Söderhamns kommun är en av de kommuner, som får bidrag från detta utjämningssystem, vilket ger kommunen ökade intäkter.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Ekonomichef
Erik Sunnert
0270-750 08

Redovisningschef
Joel Färlin
Tel 0270-743 85

Granskad/Uppdaterad: 2018-03-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter