Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

En SM-vecka med plus och minus

SM-veckan och Vinterkalaset uppnådde kommunens på förhand uppsatta mål med råge och gav Söderhamn och Gävleborgs län en massiv PR och medborgar-boost. Allt blev större än någon kunnat ana, även kostnaderna.

- Folkfestens bestående värden går inte att mäta i kronor eller ören.
Vi ville, vi kunde och vi lyckades tillsammans. Det gör att jag trots
det stora underskottet ändå totalt sett kan tycka att det var värt
den insats kommunen stod för, säger kommunstyrelsens
ordförande Sven-Erik Lindestam.

Trots den sämsta vintern i mannaminne med ytterst lite natursnö och övervägande mildväder kunde samtliga åtta längdtävlingar och skotercross-tävlingarna avgöras som planerat på Hällåsen. Så sent som två veckor innan SM-invigningen 31 januari var det dock högst osäkert:
- Snöbristen bidrog till att vi fick sätta in alla resurser vi kunde för att rädda nära hälften av SM- tävlingarna kvar i Söderhamn. Vi körde snö i skytteltrafik från Flygstaden och Mohed och snökanonerna på Flaket gick för högtryck.

- Det kostade pengar. Mycket pengar. Men vi lyckades få till de spår och banor som Svenska Skidförbundet ville se på besiktningen tio dagar innan SM-starten. Hade vi inte lyckats med det hade skid-SM och SM i skotercross hamnat i Falun och därmed skulle halva SM-veckan ha varit utlokaliserad från länet med allt vad det inneburit i förlorade intäkter, publicitet och PR för våra tillgångar som vi lanserar som attraktiva besöksmål, säger projektägaren Hans-Göran Karlsson.

- Mot bakgrund av vad Söderhamn totalt sett fick ut av SM-veckan och Vinterkalaset, och det som kom föreningslivet och näringslivet till godo, anser jag att den negativa budgetavvikelsen på 7,6 miljoner var värt det hela, säger Sven-Erik Lindestam.

Kommunfullmäktige öronmärkte 5 miljoner för omkostnader i samband med SM-veckan. Nu landade allt på 12,6 miljoner sedan intäkterna på drygt fyra miljoner kronor räknats av.

Utöver merkostnaderna för snöproduktion och transporter av det vita guldet blev intäkterna av av våra försäljningsrättigheter på SM-arenorna långt mindre än förväntat.
- Här kan vi notera att Riksidrottsförbundet (RF) övervärderat intäkterna utifrån tidigare erfarenheter relaterat till att vi är en liten kommun med avsevärt mer begränsad marknad än till exempel Piteå, Örebro och Sundsvall som stått för värdskapet, säger Hans-Göran Karlsson och fortsätter:
- Kostnaderna för att anpassa arena, ljus och byggnader för bland annat Sveriges televisions räkning gav även det högre utgifter än beräknat. Vi ställdes också inför det faktum att många av specialidrottsförbunden inte hoppade på SM-tåget i Söderhamn förrän i slutet av oktober, vilket bidrog till snabba och i flera fall omfattande arenaanpassningar som var svåra att förutse långt in på hösten.

Söderhamn är den minsta arrangören hittills av SM-veckan och har i olika undersökningar och externa bedömningar prisats för genomförandet.
- Det kostade långt över vad vi kalkylerade med, men det gav också väldigt mycket tillbaka. Till exempel 33 timmar direktsänd TV från vår stad och en rejäl skjuts uppåt för besöksnäringen. Hela medieexponeringen omsatt i reklamvärde värderas för övrigt till 98 miljoner, exklusive sändningarna från SVT.
- Min bedömning är att vi trots allt investerat i något som gett oss mycket och som i det långa loppet kan ränta tillbaka betydande belopp för besöksnäringen. Söderhamn är under alla omständigheter på Sverige-kartan som en stark eventstad och med ett värdskap som SM-gästerna beskrivit som det bästa, säger Sven-Erik Lindestam.

Varifrån pengarna till den negativa budgetavvikelsen ska tas kommer att diskuteras i ett ärende som behandlas i kommunstyrelsen måndagen
den 23 maj.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-05-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter