Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Hot om foderbrist på grund av torka, kommunen erbjuder stöd och samordning 

Kommunens tekniske chef, Ali Nefzi, har träffat representanter från LRF (Lantbrukarnas riksförbund) för att tala om den foderbrist som framförallt hotar privata hästägare och lantbruk. Parterna är överens om att samarbeta i den utmaning som bönder och djurägare står inför.

- Kommunen har en viktig roll att stötta och samordna vid olika typer av samhällsstörningar, menar Ali Nefzi.

Problem på kort och lång sikt

Det är den långvariga torkan som är orsaken till den hotande foderbristen.
På kort sikt beskriver LRF att det är brist på foder för hästägare som inte har egen produktion av foder, som köpt foder av lokala producenter vilka har egna djur, och därför slutat sälja foder för att säkra mat till sitt eget bestånd. 
Man vet också att flera kött- och mjölkproducerande bönder redan nu börjat använda det avsatta vinterfodret, vilket kommer det att leda till problem på lite längre sikt, närmare årsskiftet.

Kommunen inventerar och slår egna marker

-Vår första åtgärd  för att stötta och hjälpa till är att inventera alla marker  som kommunen äger, och avgöra vad som kan slås för att bidra till foderproduktion, berättar Ali Nefzi.

Äger du mark som kan slås? Kontakta kommunen

Ali uppmanar också alla privatpersoner som äger mark, och som vill bidra till att minska foderbristen för djurägare, att kontakta kommunen. Kontakta Ali via e-post för mer information om hur du kan hjälpa till.
E-post: ali.nefzi@soderhamn.se

Är du i behov av foder? Kontakta kommunen

Är du djurägare och har behov av foder? Även du kan kontakta kommunen via Ali Nefzi. Kanske kan kommunen hjälpa till genom att förmedla kontakter mellan markägare och djurägare. 

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Kontakt

Ali Nefzi, teknisk chef
Skicka e-post till Ali Nefzi

Granskad/Uppdaterad: 2018-07-11

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter