Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Integration som fött nya Söderhamnsandan

Det var många föreningar och andra verksamheter som ansökte om att få del av kommunens bidrag på 15 miljoner för att genomföra miniprojekt för integration. Bredden och genomförandet av 60 olika miniprojekt för integration har lett till att invånarna i Söderhamns kommun kommit varandra närmare och närmare dag för dag det senaste året.

Onsdag 15 februari presenteras arbetet på CFL, en unik insats som lagt grunden till en ny Söderhamnsanda.
- Genom projektarbetena har vi fått en vi-känsla med mångfald och respekt. En positiv, kreativ och välkomnande anda, säger Nicklas Johansson som jobbar i ett av kommunens projekt med information till nyanlända. Nicklas är också en av många som öppnat sin famn och mött nyanlända med respekt och glädje via sitt privata engagemang som tränare i Sandarne SIF.

Nicklas Johansson har gjort en film som speglar Söderhamns förmåga att mobilisera, organisera och genomföra miniprojekten. Det är en film som med all önskvärd tydlighet visar att Söderhamn gjort mycket för många hundratals nyanlända. Som i sin tur gett oerhört mycket tillbaka.
- Vi har inspirerats och lärt av varandra inom till exempel mat, dans och teater. Kommunen, föreningslivet, studieförbund och samfund har tillsammans med nyanlända skapat inkluderande miljöer och verksamheter som betytt mycket för många i anpassningen till helt nya levnadsförhållanden, säger Nicklas Johansson.

När SM-veckan nyligen avslutades prisades Söderhamn för fantastiska tävlingar, värdskapet och glädjen. Det var Söderhamn från sitt bästa. En betydande del i framgången hittar vi i den nya Söderhamnsandan, en anda som växt fram mycket tack vare kommunens satsning på integration. I ett av miniprojekten fanns somalier, eritreaner och syrianer med uppdraget att producera konstsnö. Och för att röja skidspår! Utan dessa resurser hade SM-veckan blivit betydligt svårare att genomföra.

SM-känsla skapades också genom inspelningen av SM-låten ”We are one” med Anna Sahlin och integrationskören.

- Vi fick en effekt där våra nyanlända lärde sig mycket om villkoren på en svensk arbetsplats, om att jobba i team och om hur idrotten och kulturen kan förena. Många av deltagarna fanns med under SM-veckan som volontärer eller funktionärer. Det värmde att se deras entusiasm och engagemang, säger Nicklas Johansson.

- Nu går vi in i nästa fas, utan statliga pengar. Vi bygger vidare från den nivå nu nått. Vi gör det på bred front. Utmaningen antar vi med kunskapen från miniprojekten att vi vill, vi kan och förmår lyckas tillsammans, säger Karin Olsson, integrationssamordnare i Söderhamns kommun.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-02-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter