Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Känner stolthet över SM-veckans genomförande

Det var en stolt projektägare för SM-veckan 2017 i Söderhamn som redovisade några effekter av vinterns jätteevenemang för fullmäktige.
- Vi ville, vi kunde, vi lyckades!

- Vi ville, vi kunde, vi lyckades. Och vi gjorde det tillsammans på ett sätt som gjorde avtryck och berörde många i idrotts-Sverige och i värdstaden, sa Hans-Göran Karlsson.

Slutrapporten från SM-veckan är under intensiv bearbetning och kommer att presenteras senare. I den får vi reda på allt, även det ekonomiska utfallet, meddelade kommunchefen Margareta Högberg.

I väntan på det slutliga helhetsresultatet av tidernas största idrottsfest i Söderhamn kunde Hans-Göran Karlsson ge inspirerande information till ledamöterna.

Tidigt i sitt tal till fullmäktige lyfte han fram några citat ur det ”testamente” som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson skrev efter SM-succén i den hittills minsta värdstaden:
”Kommunen, näringslivet och föreningslivet i Söderhamn åstadkom den bästa SM-veckan totalt sett sedan den började arrangeras i Sundsvall 2009”

”Söderhamn tog SM-veckan till en ny dimension”.

Personligen känner jag bara stolthet, fortasatte Hans-Göran Karlsson sin kommunikation till ledamöterna:
- Jag är stolt över att vi i lilla Söderhamn fick förtroendet av RF och SVT att arrangera en av landets mest populära och exponerade idrottsfester.
- Jag är stolt över den enorma arbetsinsats som gjordes för att ordna SM-tävlingar i 20-talet grenar och ett Vinterkalas på Rådhustorget som gav besökarna minnen för livet.
- Jag är stolt över värdskapet. Att vi öppnade båda dörrar och hjärtan och tog oss an alla våra gäster på ett som fick till exempel Charlotte Kalla att uttrycka: ”Söderhamn överträffade verkligen mina förväntningar”…

SVT:s projektledare Ulf Nilsson ville dela ut den stora guldmedaljen till Söderhamn.
Han var djupt imponerad.
Inte bara för att tittarsifforna slog rekord för SM-veckan (närmare en miljon tittare såg Charlotte Kalla vinna duellen mot Stina Nilsson i skiathlon sista tävlingsdagen)
- Värdskapet var fantastiskt och den stora publiken bidrog givetvis till att förgylla våra sändningar. SVT sände 53 timmar från SM-veckan i Söderhamn. Vi är mycket nöjda.

Klart är att SM-veckan genererade 1,6 miljoner kronor till föreningslivet i Söderhamn.
*Att medieexponeringen, omvandlad till annonsvärde, motsvarar 98 miljoner kronor.
* Att den turistekonomiska effekten räknas till 22 miljoner kronor.
* Att 15 årsverken skapades i kölvattnet av SM-veckans försäljning och handel.
* Att integrationsprojektet skapade ett stort mervärde för SM-arrangören och för människor som innan levt i utanförskap.

- Det finns värden i SM-veckan och Vinterkalaset som vi inte kan översätta i kronor eller ören, men som varit ovärderligt nyttigt för oss. Integrationen, stoltheten och framtidstron har vuxit sig starkare i vår kommun med SM-veckan som lok, avslutade Hans-Göran Karlsson innan ledamöterna fick minnas tillbaka via en sex minuter lång SM-film.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-06-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter