Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kommunen försäkrar framtida pensioner

Söderhamns kommun har upphandlat Skandia för att försäkra delar av sina framtida pensionsutbetalningar, som är på nästan 900 miljoner kronor. Affären omfattar minst 150 miljoner kronor och avtalet löper på fyra år.
— Vi tänker långsiktigt. Genom att börja amortera på våra framtida pensionsutbetalningar redan nu skapar vi bättre förutsättningar för att ge bra samhällsservice vad gäller skola, vård och omsorg även i framtiden, säger Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

Försäkringslösningen innehåller garantier, vilket innebär att Söderhamns kommun slipper riskera att göra framtida kapitalförluster. Pensionskostnaderna jämnas även ut mellan åren.

— Sedan 2007 har vi strategiskt börjat avsätta pengar till de stora pensionsutbetalningarna som vi vet kommer om ett antal år. Förra året fick vi möjlighet att avsätta ett större belopp och vi har valt en lösning med pensionsförsäkring. Det känns viktigt att möta våra stora framtida pensionskostnader i tid, fortsätter Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

Skandia vann upphandlingen


Försäkringslösningen har upphandlats och det var Skandia som stod som vinnare där.

— Vi är glada att ha fått Söderhamns förtroende. Extra kul är det att Söderhamns kommun värdesätter vår placeringsfilosofi med riskspriding och långsiktigt tänkande. Framförallt vill jag lyfta fram dem som ett föredöme som tänker längre, när de tar tag i sin pensionsskuld. Sveriges kommuners pensionsskulder uppgår till drygt 250 miljard kronor och det är inte schysst att låta kommande generationer betala historiska skulder, säger Greger Gustafson, försäljningschef offentlig affär, Skandia.

Skandia sköter pensionsadministration och försäkring för fler än 40 kommuner och har andra alternativa pensionslösningar för än fler kommuner och kommunala bolag.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-06-21

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter