Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kommunen ordnar valskola på flera språk

Det är inte alltid lätt att få koll på vad man ska välja i det stundande valet - utan också hur det går till. Kommunens ambulerande valskola ger en hjälp på vägen för den som aldrig tidigare röstat. Omkring 400 förstagångsröstare kommer att ha tagit emot informationen när valdagen är här.

Varför ska man rösta? Vilka val står vi inför? Hur går röstningsprocessen till, från det att röstkortet dimper ned i brevlådan till det att kuvertet lämnas in i vallokalen? Det är några av frågorna som får svar i den valskola som kommunen erbjuder för anyanlända som inte röstat innan.

Nicklas Johansson från Söderhamns kommun, ser tillsammans med översättarna Sahro Huseen, Abdi Ahmed, Khadija Isman Ali, Etbarek Haylom och Gaby Naeem, till att informationen når så många som möjligt, bland annat via etiska föreningar och exempelvis SFI-klasser på CFL.

Valskolan baseras på fakta från www.informationsverige.selänk till annan webbplats och Valmyndigheten. Omkring 400 nya Söderhamnsbor kommer att ha fått valskolans information innan valdagen är här.

- När de går härifrån ska de veta varför det är viktigt att rösta, hur man gör och så lite tips på valkompass där de kan hitta information om vad de ska rösta på, säger Nicklas Johansson.

 

Man framför publik.

Nicklas Johansson framför några av de omkring 400 personer som nås av valskolans information.

Att få alla att förstå vikten av att rösta är inte minst viktigt. Valdeltagandet skiljer sig en hel del mellan olika dalar i Söderhamns kommun. På Norr i Söderhamn och i Ljusne var valdelatandet till exempel runt 75 procent medan Öster, Broberg Färssjön hade upp emot 90 procent (snitt i Sverige var 86 procent).

- De vi pratar med blir taggade att rösta. De utgör en stor grupp och många förstår att deras röster är viktiga, säger Nicklas Johansson.

Här kan du ladda ned Valskolan.

Personer som översätter i valskolan.

Sahro Huseen, Abdi Ahmed Khadija och Isman Ali ingår i den valskola som åker runt i kommunen för att förklara hur det svenska valet går till.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-08-29

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter