Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Ljusne flygbild -Ljusnans mynning

Ljusa idéer prisade i Ljusne

Det är inte brist på idéer om hur Ljusne ska kunna utvecklas intill Ljusnans mynning. Pristagarna i kommunens och Kustorternas framtids idétävling är utsedda.
Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (s) är imponerad:
- Här finns en marknad för driftiga entreprenörer som ser möjligheterna med alla tillgångar.
Sven-Erik Lindestam ser på inkomna förslag till Ljusnes utveckling.
Ett av landets mest attraktiva laxfiskevatten strömmar utanför fönstren i Ljusne sportfiskeklubbs högkvarter norr om den pulserande älven.
Utsikten ger intryck.
Det är vykortslikt vackert att se när två fritidsfiskare står på strandkanten med sina spön och väntar på att den stora silverfärgade laxen ska hugga på kroken.

Fyra förslag stack ut lite extra


Inne i klubbhuset är det dukat för tårtkalas. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam är på plats för att gratulera pristagarna i kommunens och Kustorternas framtids idétävling, liksom stadsarkitekt Mats Öqvist, och exploateringschefen Anders Eriksson som leder kommunens utvecklingssatsning "Ljusne vid Ljusnans mynning".
Samtliga känner glädje över det engagemang Ljusneborna visar för att utveckla Ljusne i allmänhet och det vattennära området norr om älven i synnerhet.
Idétävlingen gav många nya friska, fräscha idéer till de redan tidigare inkomna.
Linus Karlsson och Lovisa Svensson.
Av alla förslag och idéer var det fyra personer som stack ut lite extra:
Tord Nyberg, Rolf Eriksson, Karin de Farfalla och klass 5-6 på Stenbergaskolan som representerades av Linus Karlsson och Lovisa Svensson.
Tord hade i detalj ritat hur han vill att ett industrihistoriskt centrum skulle kunna se ut med informationstavlor som berättar om den tid då Ljusne var en av landets mest expansiva och framgångsrika industriorter med träförädling, sågverk och kättingfabrik.
Stenbergaskolans 5-6:a vill bygga en gokartbana, en Spa-anläggning och en ungdomsgård.
Bland de andra förslagen märktes bland annat att bygga mindre stugor intill älven som kan brukas av fiskeentusiasterna och dess familjer.
Anders Eriksson är glad över ljusnebornas engagemang.

Stort engagemang i Ljusne


- Engagemanget och delaktigheten lokalt i Ljusne är viktigt. Då kan vi tillsammans skapa nya möjligheter i kölvattnet av de fantastiska tillgångar som redan finns. Och någon brist på idéer råder det inte, det visar den här tävlingen med all önskvärd tydlighet, säger Anders Eriksson som känner responsen från Ljusneborna.

Stadsarkitekt Mats Öqvist sträcker sig långt i sitt föredrag:
- Ljusne är en unik ort! Det är fantastiskt med en större älv i samhällsbilden. Tillgångarna är många och det finns stor utvecklingspotential. Vi skissar på några områden som kan bidra till attraktionen.
Kommunen lägger som bäst grunden för att ett bra Ljusne ska kunna bli ännu bättre.

Sven-Erik Lindestam säger efter Anders Eriksson genomgång av projektets alla pågående arbetsområden:
- Det finns en uppsjö med som jag bedömer det, bärande affärsidéer både kring vattnet och på land. Framtiden blir spännande här i Ljusne. Får vi bara entreprenörerna att nappa kan det bli mycket bra!

Tårta

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Ytterligare kontaktuppgifter


Anders Eriksson,
exploateringschef
Tel 0270-751 16

Mats Öqvist,
stadsarkitekt
Tel 0270-751 81

Relaterad information


www.ljusne.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Granskad/Uppdaterad: 2011-04-08

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter