Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Positivt besked till vindkraftspark på Storgrundet

Miljödomstolen i Östersund har lämnat klartecken att resa upp till 70 verk i den planerade vindkraftsparken på Storgrundet strax utanför ön Storjungfrun längs Söderhamns kust. Wpd Sverige är projektören som står bakom ansökan för vindkraftparken.
- Planerna på att bygga en vindkraftpark på Storgrundet tog nu ytterligare ett naturligt steg framåt, säger Gunnar Olsson, projektledare på Södra Norrlands Vindkraftcentrum och fortsätter:
- Nu gäller det att skapa bästa möjliga utväxling för regionen och tillvarata de miljardsatsningar vi står inför.

Storgrundet är utpekat som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten men i regionen finns många plaster, såväl på land som till havs, som är lämpliga för vindkraft. Av den anledningen håller ett vindkraftcentrum på att ta form.

- Vi är många som under lång tid arbetat för att nå hit. Vindkraftplanerna och möjligheterna som följer med dem spänner över kommungränserna i regionen. Det är många av mina kollegor som har anledning att vara glada, säger Lennart Olsson, Kommunalråd i Söderhamns kommun och fortsätter:
- I Söderhamn finns stort intresse och engagemang kring vindkraftsfrågor och med det stödet bakom oss känns det mycket inspirerande att fungera som motor för hela regionens vindkraftsutveckling. 

Södra Norrlands Vindkraftcentrum är en långsiktig satsning som vilar på flera ben men som särskilt viktig i den uppstartsfas som projektet nu befinner sig i är näringslivs- och affärsutveckling.

Det spelar en avgörande roll hur kommuner, näringsliv och samhället i stort väljer att förhålla sig till vindkraftsexpansionen menar Thomas Tiger, affärsutvecklare på Södra Norrlands Vindkraftcentrum.

- Det investeras redan stora summor i vindkraft i vår region och mer kommer det att bli. För oss på vindkraftcentrum gäller det nu att lyssna av företagens behov och hjälpa dem möta vindkraftsindustrins aktörer.

 
Wpd arbetar utöver projekteringen på Storgrundet bland annat även med utvecklingen av den havsbaserade vindkraftsparken på Finngrundet som ligger söder om Storgrundet. Där finns ännu inget beslut från Miljödomstolen. Tillsammans skulle de två parkerna, fullt utbyggda, kunna leverera el för 1 260 000 hushåll och nå en effekt på 1 765 MW.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Ytterligare kontaktuppgifter
Gunnar Olsson
Projektledare Södra Norrlands
Vindkraftcentrum
Tel: 0270-766 30

Patrik Danielsson
Informatör
Tel: 0270-758 74

Thomas Tiger
ALMI Affärsutveckling
Tel: 0270-766 43

Relaterad information

wpd Scandinavia ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energimyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Granskad/Uppdaterad: 2010-09-17

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter