Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Transflaggan hissas utanför Rådhuset i Söderhamns kommun

Transflaggan hissas utanför Rådhuset i Söderhamns kommun

Söderhamn första kommun i Sverige att hissa flaggan på Transgender Day of Remembrance

Transgender Day of Remembrance (TDoR), hålls varje år den 20 november. I år väljer Söderhamns kommun att hissa transflaggan den 20 november - till minne av alla som har dödats på grund av transfobi, eller av hat och rädsla för människor som inte bekänner sig till traditionell könsidentitet.

Transflaggan

Transflaggan

- Det känns bra att vi uppmärksammar den här dagen, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam. Vi vill visa att i Söderhamns kommun ska alla känna sig välkomna och att det inte spelar någon roll vilket kön man identifierar sig med, eller om den man blir kär i har samma kön som en själv.

Transgender Day of Remembrance grundades 1998 av transkvinnan Gwendolyn Ann Smith, till minne av mordet på Rita Hester i Allston, Massachusetts.

Dagen ordnas årligen den 20 november och har sakta utvecklats från ett webbprojekt till en internationell aktionsdag. Dagen riktar uppmärksamhet på det fortsatta våldet som drabbar transsamhället. 2010 uppmärksammades dagen i över 185 städer i mer än 20 länder, enligt uppgifter på Internet.


Definitionen av transpersoner

Transpersoner är människor som genom sitt könsuttryck eller sin könsidentitet inte följer vår kulturs könsnorm. Ordet transperson är ett paraplybegrepp för olika typer av transidentiteter.

Att vara transperson har inte något med sexuell läggning att göra. Transpersoner kan ha vilken sexuell läggning som helst, precis som andra.

En enskild transperson kan uppfatta sig som man, kvinna, både och, mitt emellan eller ingetdera, oberoende av det kön som tilldelats personen vid födseln. Personen kan också uttrycka kön på alla dessa sätt, tidvis eller hela tiden.

Variationen, mångfalden, är stor. Den ryms inte i de två fack som bestäms vid födseln. Många transpersoner upplever redan som barn att de helt eller delvis hör till ett annat kön.

Transflaggan

Den ursprungliga transflaggan syddes ihop för 15 år sedan av Monica Helms, en transaktivist och veteran i den amerikanska flottan. Flaggan har emottagits av Smithsonian’s National Museum of American History.

Aktiviteter i Söderhamn

Den 20 november kommer RFSL Hälsinglandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att ordna flera evenemang i Söderhamn för att uppmärksamma transpersoners livsvillkor.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-11-20

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter