Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Leif-Åke Pettersson, Matilda Österberg och Roland Hugg

Söderhamn på världskartan

Söderhamns kommun har anslutit sig till det globala koordinatsystemet för insamling och användning av lägesbunden kartinformation.
- Med SWEREF 99 säkrar vi utbytet av data med olika aktörer i hela världen, säger Leif-Åke Pettersson och Matilda Österberg på Plan- och GIS-enheten.
Jorden är rund, och kartan platt.

Det är ingen nyhet.

Men det är SWEREF 99 som blivit Sveriges gemensamma nämnare för att kunna länka samman kartdata med övriga Europa och göra arbetet hanterbart för användare på hela jordklotet.

Det nya systemet är revolutionerande och effektivt och bygger på GPS-tekniken.

I helgen som var klev Söderhamns kommun in i det globala systemet.

Plan- och GIS-enheten överförde 125 000 objekt från primärkartan och det tidigare systemet RT 90, till SWEREF 99.

- Med SWEREF99 som nationellt koordinatsystem får vi god överensstämmelse med såväl våra närmaste grannkommuner som resten av Europa. Ett införande på lokal nivå medför även nationell enhetlighet. Behovet av transformationer minimeras och vi får en effektiv användning av olika organisationers data, säger planeringschef Ingemar Olofsson.

Förberedelserna av införandet har pågått i drygt ett år. Arbetet inleddes med förberedande inmätningar och rekognosering av stomnätet, ett jobb som utförts av Roland Hugg och Rolf Myrén.

Det var med stor glädje som GIS-enheten konverterade sin data till SWEREF 99 och nådde slutmålet i helgen:

- Det här underlättar vårat arbete. Inget är ändrat på kommunens primärkarta. Den stora förändringen är att vi kan kommunicera och utbyta data med hela världen, säger Matilda Österberg och Leif Åke Pettersson som tillsammans med KUS-förvaltningen firade klivet ut i Europa med tårtkalas på tisdagseftermiddagen.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2010-11-16

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter