Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamns kommun i Uppdrag granskning - nya rutiner för att inte luras av blufföretag

Två exempel från Söderhamns kommun finns med då Uppdrag granskning i SVT synar hur skattepengar går till bluffretag. Båda exemplen är kända, några år gamla och kommunen har vidtagit åtgärder för att liknande misstag inte ska ske igen.

Söderhamns kommun finns med som exempel när SVT-programmet Uppdrag granskning, UG, synar hur bluffakturor lurar svenska myndigheter på miljonbelopp varje år. UG får i sin granskning ihop 7 000 bluffakturor från 281 av Sveriges 290 kommuner och konstaterar att problemet är utbrett.

Tidigare missar

Två exempel hittades i Söderhamn: det ena exemplet gäller 327 000 kronor från 2013 gällande annonser på en webbsajt, det andra då en kommunanställd vilseleddes att köpa in 120 rullar sopsäckar för 39 000 kronor år 2016.

Söderhamns kommun jobbar hela tiden för att förhindra att liknande misstag sker. Bland annat via kontinuerliga utbildningar för inköp av varor och tjänster. I den utbildningen ingår också att visa vikten av att handla inom upphandlade avtal, vilket är en viktig del i att komma till rätta med problemen kring att skattepengar går till fel ändamål. Händelsen med sopsäckarna från 2016 ingår dessutom som ett ”pedagogiskt exempel” i den interna utbildningen för inköp.

Kontroll av leverantörer

Utöver detta finns också rutiner för kontroller när nya leverantörer läggs in i reskontran.

- De uppgifter som förekommer i programmet är kända och gamla. Vi har sedan tidigare vidtagit åtgärder för att förhindra att samma misstag sker igen och följer man nuvarande rutiner ska det inte gå att göra fel. Men vi kan trots detta tyvärr inte garantera att vi helt undviker dessa problem nu och framöver då de här företagen ofta fokuserar på att nå nya medarbetare samt att de har avancerade försäljningsmetoder, säger Marie Emilsson, inköpssamordnare i Söderhamns kommun.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-10-10

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter