Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Sören Larsson

Sören blev Vinterns Söderhamnare

Vinterns Söderhamnare drar sig inte för att jobba sju dagar i veckan om det skulle behövas för skidmotionärerna.
Spårgeneralen Sören Larsson, 65, ger allt, och får mycket tillbaka:
- Jag har ett drömjobb! Frihet, möten med många vänliga människor och kroppsarbete. Det är bra för kropp och själ och för att hålla diabetesen i schack...
Dagen efter det att Sören fått motta kommunfullmäktiges första statusfyllda utmärkelse som Årstidens Söderhamnare hittar vi honom naturligtvis på Hällmyra, hans andra hem. 
Sören klyver vedklabbarna, pricksäkert, och med en teknik som skvallrar om att han har ett förflutet i skogen.
- Jag gjorde trettio år som skogshuggare innan den tekniska revolutionen kom och huggarna rationaliserades bort till förmån för skördare och skotare, säger Sören mellan svingarna runt huggkubben.
På 1980-talet var Sören en omtalad huggare i kommunen, en man som krossade de flesta ackorden och som räknade in massor av timmer och massavedbitar efter ett dagsverke.
- Det fanns de som hyttade med nävarna för att få stopp på mig. Men jag stod på, jag har alltid varit prestationsinriktad, ler Sören Larsson som efter att ha utbildat sig till maskinförare och suttit bakom spakarna en tid valde att byta yrkesinriktning.
- Jag stod inte ut att sitta still och vara satt under stress. Det gick inte att reglera min diabetes som jag fick i mitten på 70-talet. Kroppsarbete gör att jag kan hålla koll på blodsockret.
Efter en kort tid på Emerson fick Sören via arbetsförmedlingen jobb med att sköta spåren på Hällmyra.
Nu är han inne på tionde året.
Och mycket har hänt.
Sören hugger ved
Spårsystemet har utvecklats med en fin slinga på Hällåsen-sidan, det är numera nio kilometer elljusspår.
Markarbetena som Sören lett i samarbete med Yrkesakademin har skapat ett underlag så gott som något. Det behövs inte längre en halvmeter snö för att kunna åka skidor. Barkunderlaget gör det också skonsamt för löpning och stavgång under sommarhalvåret.
Kommunens investering i en pistmaskin för tre år sedan gjorde att Sören kunde optimera sitt jobb som spårgeneral.
- Det blir bra när vi har snö....och jag har upptäckt att allt fler söderhamnare utnyttjar skidspåren. De är vänliga och ger inte sällan respons på det jobb jag lägger ner. Det är fantastiskt, tycker Sören!
När vädrets makter inte är på skidfolkets sida räddar Sören upp situationen för alla Vasalöpare genom att köra ut isskrap på spårslingan bakom Hällåsens bandyarena. Vinterns söderhamnare vårdar spåren som en slags kärlek:
- Det ska vara fint, jag blir arg när folk inte respekterar skidspåren och förstör dem med hästar och annat... För ett ögonblick blixtrar det till i Sören Larssons blick. Han har jagat bort fler än en som klampat in på skidreviret.
- Men i det stora hela är alla mycket glada, vänliga och trevliga. Jag får stor respons och det känns verkligen in i hjärtat.
Första utmärkelsen

När kommunfullmäktiges ordförande John Staffas ringde och berättade att Sören skulle få den första utmärkelsen Årstidens Söderhamnare av kommunens högsta ledning och en jury kopplad till den med näringslivsföreträdare och föreningsmänniskor blev reaktionen:
- Jag blev nästan stum...det känns extra stort eftersom kommuninvånarna själva fått lämna in nomineringar. Att jag skulle få en sån här utmärkelse hade jag aldrig kunnat drömma om...
I måndags kväll delade John Staffas ut utmärkelsen, diplom och blommor, som inledning på fullmäktigesammanträdet.
När motiveringen lästes upp stod Sören Larsson stolt och rörd: "Med jobbet som livsstil och det vita guldet som arbetsmaterial drar han spår av högsta nationella klass.
Engagemanget och inställningen att bereda kommuninvånarna bästa möjliga förutsättningar för skidmotion är så stort att han blivit en institution på Hällmyra. Vinterns Söderhamnare, Sören Larsson, är alltid redo i folkhälsans tjänst.  Han är eldsjälen som vårdar varenda snöflinga och ibland gör det omöjliga möjligt, när väder och vind grinar skidentusiasterna i ansiktet".
Grattis, Sören!
Av Torbjörn Nordvall
Sören

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2012-04-12

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter