Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Final p åstan i kommunens mål Trygghet och inkludering

Mötesplats vid tältet

Spännande final på inriktningsmål

Inriktningsmålet Trygghet och inkludering hade grand finale i lördags med aktiviteter på stan, i Faxeskolan, Mariagården och Teatern.
- Vi kommer givetvis att jobba vidare med frågorna, det här är bara början, även om inriktningsmålet är avslutat, sa kommunalrådet Sven-Erik Lindestam.
Det blev verkligen en dag i trygghetens och inkluderingens tecken. På stan minglade Somaliska tomtar med julklppshandlare och tältet intill Gågatan informerade bildningsförbunden ABF, NBV och Bilda om tryggets- och inkluderingsfrågor som funnits med i olika studiecirklar.
I Faxeskolan var det bland annat öppet hus med svenska lektioner för invandrare och julmarknad, arrangerad av Knutpunktens dagliga verksamhet. I Mariagården bjöds det på undervisning i hur vi svenskar firar jul. Musik, sång och dans av eritreanska ungdomar.

Thomas Fogdö på teatern


Från teaterns scen kunde medborgarna få med sig ett spännande och intressant program med proffsiga föreläsare och skön underhållning av Guldkornen. Inledningslåten "En för alla, alla för en" gav ett fint anslag. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam inledningstalade.
Sedan klev arbetsförmedlingens chef, Mohammed Chabchoub in på scenen och höll ett fängslande tal om sin väg från Tunisen till Sverige. Det handlade om kärlek, kreativitet, inkludering, olika kulturer och att vara chef över sig själv, att stå på och ta initiativ.
Från Norge kom Rune Berglund Sten, informationsdirektör för stiftelsen Antirasistisk senter. En organisation som bland annat jobbar för att motverka rasism. Rune gav en helhetsbild av invandringen i Norge och krossade många myter med statistik och väl underbyggd information. Avslutningen handlade om de dubbla terrorattackerna mot regeringskansliet i centrala Oslo och mot Arbeidernes Ungdomsfylkings årliga sommarläger på ön Utöya 22 juli.
Till teatern kom också Thomas Fogdö. Han pratade om sitt liv som handikappad, om möjligheter och "positiva idioter". Erfarenheter, fördomar och personliga reflektioner i vardagen präglade Thomas inspirerande och medryckande föreläsning.
Temadagen på Teatern avrundades med Calle Svensson, ADHD-diagnostiserad. Calle är ambassadör för regeringsprojektet Hjärnkoll.
Med sitt personliga tal lämnade ha få oberörda åhörare.

Tomtar på stan

Information om inriktningsmålet Trygghet och inkludering

Guldkornen underhåller

Inledningstal av kommunalrådet Sven-Erik Lindestam

Arbetsförmedlingens chef Mohammed Chabchoub berättar om sin väg från Tunisien till inkludering i Söderhamn

Rune Berglund Sten från Antirasistisk senter i Oslo föreläser

Aktiviteter på Faxeskolan

Här bjuds det på kaffe med nybakat somaliskt bröd

Föreläsning av Thomas Fogdö

Sång och musik på Mariagården

Pepparkaksbak på Mariagården

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2011-12-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter