Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Unik användning av integrationsmiljoner

Söderhamn är en av flera kommuner som 2016 fick del av flera miljoner kronor från staten, för att stötta integration. Precis som många andra kommuner har Söderhamn tagit emot många nyanlända. Men när det kom till hur pengarna skulle användas gjorde Söderhamn ett unikt val.

- Vår kommun valde att fördela pengarna till civilsamhället. Det är föreningar och olika samarbetsprojekt som fått ta del av pengarna eftersom det är där vi tror det kan bli en långsiktig effekt. Vi tror att det här sättet att använda pengarna ger mest, säger Karin Olsson, integrationssamordnare i Söderhamns kommun.

Det var många föreningar och andra verksamheter som ansökte om att få del av kommunens bidrag. Totalt var bidraget från staten 74,5 miljoner varav 15 miljoner delats ut till miniprojekt. 60 olika miniprojekt beviljades bidrag för integration. Nu har projekten genomförts och avslutats, 15 februari arrangerades en avslutning då deltagarna i projekten bjöds in för att fira allt man lyckas genomföra.

- Det är en enorm bredd och mångfald i miniprojektens verksamheter. Söderhamn har fått väldigt mycket verksamhet för pengarna. Mycket av det som startats fortsätter nu fast projekten är slut. Ett exempel är bordtennisföreningen SUIF som startade ny verksamhet med öppna träningskvällar särskilt riktade mot nyanlända. Föreningen kan få nya medlemmar och aktiva spelare samtidigt som det sker ett inkluderande möte mellan människor, säger Karin Olsson.

Karin Olsson har i sitt arbete träffat många människor som arbetar med integrationsfrågor i andra kommuner och de är imponerade övar vad Söderhamn åstadkommit.

- De flesta kommuner har använt hela potten av de statliga bidragen i ordinarie verksamet. Det känns väldigt bra att Söderhamns politiker vågade välja en annan väg. Miniprojekten var starten på mycket nytt. Nu går vi in i nästa fas och bygger vidare från den nivå vi nått, säger Karin Olsson

Granskad/Uppdaterad: 2017-03-31

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter