Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Lärare från Polen, Tyskland och Holland njuter av solen på rådhusets trappa efter en guidad rundtur av Sven-Erik Lindestam och Margareta Högberg.

Lärare från Polen, Tyskland och Holland njuter av solen på rådhusets trappa efter en guidad rundtur av Sven-Erik Lindestam och Margareta Högberg. Från vänster till höger: Peter Willenborg, Anna Chowaniec, Iwona Matejko, Klaas Niestijl, Margaretha Högberg, Bitte Slaviero, Rosie Larsson, Rob Wilhelm och Sven-Erik Lindestam.

Vidgade vyer börjar i Söderhamn

Lärare från Holland, Tyskland, Polen och Vågbroskolan möts i Söderhamn för att planera ett elevutbyte länderna emellan.
Gänget träffades för första gången i Polen i februari då de snickrade ihop en ansökan om att få hålla ett projekt om sociala medier. Efter det positiva beskedet från Internationella programkontoret möts man nu i Söderhamn för att planera hur utbytet ska gå till.

Projektet går under namnet: "Youth lifestyle and social media" och ska bidra till att vidga elevernas vyer och öka kunskapen om andra europeiska länder.
- Det är totalt 16 elever från Vågbroskolan som deltar i projektet och meningen är att eleverna ska besöka de andra länderna i grupper om fyra, berättar Bitte Slaviero från Vågbroskolan.

Det är dock inte givet att alla får åka, allt hänger på hur eleverna engagerar sig i projektet och att det övriga skolarbetet inte halkar efter. Mycket tid går åt till planering, men på programmet står också en middag i Oskarsborg och ett besök vid havet.

Läraren Iwona Matejko kommer från Silesien i södra Polen och tycker att Söderhamn är väldigt annorlunda jämfört med hennes hemkommun.
- Det finns kolgruvor och mycket industri i vår del av Polen och många bor i lägenhetslängor. Här bor folk i små trähus och naturen är nära och ren. Söderhamn verkar vara en trevlig stad, säger hon.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se
För ytterligare information:
Bitte Slaviero
telefon: 0270-750 98

Granskad/Uppdaterad: 2011-10-14

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter