Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Vänortsbesök gav mersmak

6 - 9 september reste en delegation från Söderhamns kommun till vänorten Szigethalom i Ungern. Ett gott värdskap och en önskan om utvecklat samarbete fick de med sig hem.
Kommunfullmäktiges andre vice ordförande Jan-Eric Berger (c) var mycket positiv efter resan.

- Det var en härlig upplevelse att åka till Ungern igen, säger Jan-Eric Berger. Vi hade program från tidig morgon till sen kväll och blev mottagna med stor generositet.

I Szigethalom togs svenskarna väl omhand av bland andra borgmästaren Lászlo Fáki och István Domonkos, som ansvarar för internationella relationer.

Den svenska delegationen mötte ett Szigethalom som delvis förändrats sedan det första officiella vänortsbesöket för fyra år sedan. Orten har präglats av nedläggningar inom försvar och stora industrier, erfarenheter som delas med Söderhamn.

Medelåldern i Szigethalom är påfallande låg, mellan 35 och 55 år. Szigethalom ligger alldeles utanför Budapest och många flyttar ut till ett bättre boende här.

Studiebesök, samtal och upplevelser


Söderhamnarna gjorde studiebesök på en förskola och ett servicehus. På fredagen var det ett möte med kultursekreterare och politiker. En gemensam genomgång visade alla de utbyten som skett genom åren. Under flera år har har till exempel rockband från Söderhamn åkt ner till musikfestivaler i Ungern. Szigethalom vill utveckla utbytet med Söderhamn, främst inom områdena ungdom, skola och entreprenörskap.

- Det är roligt att ha en vänort som verkligen vill samarbeta. Den detaljerade sammanställningen av våra aktiviteter imponerade, säger Kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (s) som också var med på resan.

Besöket avslutades med festligheter på lördagen, då Szigethalom höll sin årliga festival kring ungrarnas möte med vikingarna. Hästuppvisningar, vilda slag och bågskytte var några av aktiviteterna.

Vi reste söderut


Kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (s), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Katarina Hedberg (s) och kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande Jan-Eric Berger (c) representerade kommunens folkvalda under resan. Maria Svensson var med från Projektkontoret, där hon arbetar med kommunens internationella projekt.

Läs mer om Söderhamns vänortssamarbeten.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2012-09-18

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter