Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Erika blåser internationell glaskonst i Skärså

Erika Lövkvist med en av sina egendesignade formar för glas.

Erika Lövkvist med en av sina egendesignade formar för glas

Mitt i livet lämnar söderhamnsdottern Erika Lövqvist Stockholm för att istället satsa på att blåsa glas i Skärså glashytta.

- Jag köpte hyttan redan förra året. Den förra ägaren ville byta spår i yrkeslivet och eftersom jag hade varit här och provjobbat erbjöd han mig att ta över. Det kunde jag inte tacka nej till. I samma veva var jag dock höggravid så tajmingen var inte den bästa. Nu är läget annat och jag arbetar för fullt med att färdigställa hyttan som jag vill ha den.

Satsningen grundar hon på en gedigen utbildning och hårt arbete i olika material. Erika fastnade till slut för det varma glaset tack vare en fascination för värmen, tempot och den tekniska svårighetsgraden.

- Jag har jobbat många år i hyttan på Fjäderholmarna i Stockholm och haft utställningar i Milano, London och runt om i Europa. Det har gett mig ett brett internationellt kontaktnät

- Jag tar med mig design, produktion, familj och mitt kontaktnät till lugna och sköna Skärså. Här är det lättare att driva företaget eftersom jag kan koncentrera mig på vardagens väsentligheter och slipper stressen med krångliga kommunikationer.  I Stockholm bodde vi dessutom för trångt. Nu har vi ett fint hus i centrala Söderhamn.

- Så min dröm är att formge och tillverka min egen kollektion i glas och ha hela Sverige som marknad - givetvis med hyttan i Skärså som bas.


Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-05-11

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter