Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Företagsbesök på Palmpers ekologiska by

Sedan trettio år driver makarna Rolf och Sonja Palmpers en unik ekologisk by - Växhuset Ord & Jord - i Mobodarne utanför Söderhamn. De har själva utvecklat den by de inte bara lever av utan också lever i.

Den ekologiska byn är byggd med permakulturkonceptet som inspiration - och de beskriver den som:

”En bosättning i mänsklig skala som är genomtänkt utformad genom deltagande processer för att säkerställa långsiktig hållbarhet. Alla de fyra dimensionerna av hållbarhet - ekonomisk, ekologisk, socialt och kulturellt - ses som ömsesidigt stärkande.”

Idag bedriver paret konferensverksamhet, miljöutbildningar och kurser i permakultur , café, butik och vandrarhemsverksamhet . Infrastrukturen i byn är välutvecklad med bl a ordentlig verkstad, vedförråd, lada, mark att odla, stor nybyggd jordkällare - alltihop intill en sjö med mycket fisk. Nu planerar paret Palmpers att utveckla byn ytterligare. Men de behöver hjälp.

Tack vare sitt breda kontaktnät har de hittat två unga familjer - bland annat paret Wylliam och Eva Husson, Frankrike respektive Tyskland, och deras två barn Arvin sex år och Tia tre.

Palmpers by visade sig vara svaret på vad det ungar paret letade efter och själva kompletterade de Ralf och Sonja - som ett driftigt par med bra utbildning. Wylliam är utbildad civilingenjör inom bygg och Eva är ekolog/forskare vid SLU.

Vision 2020 föddes

Paret Husson flyttade till Mo i Sverige. Tillsammans med Palmpers väcktes tankar på utveckling av byn - vision 2020 föddes. En vision som redan har påbörjats.

 - Tjugo till tjugofyra personer från olika länder i sex -sju hushåll erbjuds bosätta sig i byn för att ägna sig åt lokal och hållbar försörjning, avslöjar Wylliam och fortsätter:

- Första tiden är det realistiskt med arbete utanför byn för att på sikt öka självförsörjningen genom våra affärsidéer, ett off-grid elsystem samt torrtoalett med efterföljande kompostering.

Ekobyn erbjuder inflyttning, arbetsplatser, en positiv utveckling, kulturliv, marknadsföring och inspiration medan byinnevånarna vill ha skola och barnorsorg, kommunikationer och en positiv inställning i utbyte.

Söderhamns kommun prioriterar företagsklimatet och besöker regelbundet företagare för att tillmötesgå de behov som uppstår.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-01-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter