Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Ingrid Nyström - tre dagar i företagarnas verklighet

Läs Ingrid Nyströms egna berättelse om hennes dagar hos tre olika företagare i Söderhamns kommun.

Med syftet att få veta mer om de mindre företagens vardag i Söderhamns kommun satte jag ut en annons i vårt nyhetsbrev och höll tummarna. Inte ett ljud hörde jag!  Men den som har tålamod får napp sägs det och det var precis det som skedde efter en mycket trög start.

Första anhalten, Utegården i Älgnäs, Bed n breakfast, bo på hälsingegård

Jag blev tagen av miljön som växte fram när jag körde igenom byn i Älgnäs. Vilken kontrast och dynamik, vilken pärla bakom skogens draperi. Redo att ta fram mina spatofflor och luta mig åter i den rogivande miljön fick jag genast en reality check. Nu skulle kroppen röra sig!

Det var städning ute och inne och nära döden upplevelse bland brännässlor. Jag fick lära mig att det finns otroligt mycket, som jag till vardags kallar för ogräs, faktiskt vara rena rama delikatesser.

Att bo på hälsingegård i Älgnäs kan du göra på sommaren. Du befinner dig i en underbar miljö och kan passa på och ta fram dina spatofflor och en skön bok. Till frukosten kan du njuta av delikatesser från närområdet.

Norränge Lantbruk i Söderala

Klockan 07.00 anlände jag till gården men morgonpasset hade börjat för länge sen för Lars. Om du tycker att du har en del att stå i och hålla reda på så har en bonde, med över 100 barn i form av olika djur, en del att stå i också. 

Och är man en bonde som också fungerar som konsult, ja då har man lite till att stå i. Dagen hos Lars var som en stor äventyr.  Jag matade lamm, vallade får med mycket svagt resultat, chockade armmusklerna med att bära vetesäckar, såg efter om djuren mådde bra, var med på konsultuppdrag i form att se om kossorna vara dräktiga eller ej, åkte traktor och träffade massor med härliga människor som är måna om Söderhamn. Jag slutade för dagen fylld med energi i vetskap om att Lars dag fortsätter ända in i kväller.

Hos Lars kan du köpa kött som jag personligen vet har fått massor med omsorg. Du kan köpa foder och även besöka gården och köpa andra produkter: en härlig familjeutflykt.


Skales skafferi i Söderala

Dagen hos Annika började med att vädret fick avgöra vad vi skulle göra först. Solen behagade inte att titta fram så vi passade på att vara i växthuset och stadga upp de 8 olika tomatsorterna.

Då Annika är mån om att göra dagen som ett kollage så var det sedan dags att bege oss till en annan byggnad och iordningställa etiketterna som ska på gårdens förädlade produkter. Jobbigt nog för mig så fick jag agera försökskanin på en ny produkt som såklart smakade ljuvligt.

Vi passade även på att rensa lite ogräs som sträckte sig kilometervis bland de olika grönsakerna och paketera olika mjölsorter inne i bageriet. Jag har aldrig bytt kläder så ofta som denna dag. Dagen var som en avslappnande tillflykt där det intima samspelet med växtriket var i fokus.

Hos Annika kan du köpa färska grönsaker och spännande produkter som har förädlas på gården. Det kan du göra i hennes gårdsbutik.


Tack till Er som tog emot mig!

Visst är vi snabba att söka kunskap långt bort men hur mycket vet vi om det som är närmast egentligen? Och hur kan du ta del av den kunskapen för att berika ditt arbete eller verksamhet? Att göra det motsatta än det jag gör i vanliga fall har gett mig större förståelse och kunskap, och de hittade jag nära och bra.

                                                                                                      /Ingrid

Granskad/Uppdaterad: 2016-01-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter