Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Jan Inge Mårtensson och Bo Zetterman gästade Företagarlunchen

Bo Zetterman, VD Josef Lindberg i Sandarne AB

Generationsväxling var lite av en röd tråd när Företagarlunchen gästades av Jan-Inge Mårtensson, Mårtensson & co, och Bo Zetterman, Josef Lindberg i Sandarne AB. Båda har ”ärvt” sina företag av respektive föräldrar - om än med tjugo års mellanrum.

Jan-Inge tar över Mårtensson & Co efter pappa Alvar och mamma Inger som startade verksamheten 1974 - en bilverkstad med service och reparation av de flesta märken och vagnar samt försäljning av reservdelar, kiosk och bensin.

Jan Inge Mårtensson, Mårtensson & Co

- Dels har jag arbetat ganska länge för mina föräldrar dels har jag hunnit prova mina vingar på annat håll. Nu är jag mogen, kommenterade Jan-Inge.

Från sista januari sköter han företaget tillsammans med de sex anställda.

- Mårtensson & Co är en stabil verksamhet - omsättningen har ökat lite varje år. Det beror nog på den naturliga kundvården - att göra ett bra jobb till ett bra pris, resonerar han.

Och att mamma och pappa fortfarande finns med i bilden ser han också som naturligt - det var ju de som en gång började.

Bo Zetterman tog också över efter sina föräldrar - Josef Lindberg i Sandarne AB - för tjugo år sedan.

Brorsan Bengt och jag driver företaget - ett transportföretag med inriktning på flytande gods som exempelvis färg och bestrykningsmedel från industrin. Till sin hjälp har de trettiofem anställda som använder nio lastbilar (plus några inhyrda), femtio släpvagnar (med och utan tank), etthundratre tankcontainers samt järnvägen.

- En handfull kunder står för nittio procent av de etthundratio miljoner kronor vi omsätter. Av det transporteras ungefär fyrtio procent på järnväg. Det är ett billigare transportsätt men tar betydligt längre tid än att leverera med lastbil. Och det är olika hur snabbt kunden behöver leveransen, avslöjar Bo.

- Föräldrar kommer alltid att vara föräldrar - någonting vi inte har haft problem med, konstaterar han och fortsätter: - Min bror och jag äger större delen och så är vår mor med på ett hörn - om vi skulle tycka olika någon gång - men än har det inte hänt, konstaterar han.

Det gäller att parterna kan göra ett överlämnande och då underlättar det att ha deadlines, tipsar han.


Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-02-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter