Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Stielli drog fullt hus på CFL

Christina Stiellis föreläsning på temat ” Älska jobbet! Orka förändringar” drog fullt hus på Cfl i onsdagskväll (21/10). Det är inte utan anledning som Christina blev utsedd till Årets talare 2014 med sina insiktsfulla föreläsningar om medarbetarskap, kommunikation och vikten av att finna arbetslust och känna glädje på jobbet men även privat.

Hon började med att konstatera att glädje är en förmåga och inte en egenskap - m a o det går att träna sig till glädje. Att det kan vara lönsamt för en själv men även för arbetsgivare är det faktum att skratt gör att vi löser problem enklare, gör oss mer motiverade, sänker ångestkänslorna och stressnivån samt klarar motgångar bättre.

Vi dras till personer med positivt förhållningssätt. Ingen söker upp en pessimist. Allt detta finns det vetenskapligt belägg för liksom att vi dessutom lever 7 -10 år längre med ett gott skratt då och då. Det hela styrs i hög grad från hjärnan. Vi kan dock inte ändra på hjärnan men däremot lära oss mer om hjärnan och parera på olika sätt. I grunden är hjärnan ekonomisk och lat och ”älskar” helt enkelt det negativa. Det positiva tar dock hjärnan inte emot lika lätt. Det faktum att vi i genomsnitt tänker 75 000 tankar per dag och 90% av dessa är negativa gör det inte enklare att tränga igenom med ett positivt förhållningssätt.

På temat medarbetarskap tog Christina upp ett exempel från djurvärlden. När flyttfåglar flyger i en V- formation (en Fylking) gör dom det av det faktum att det går åt 70% mindre energi genom att samarbeta. Ledarfågel som har det tuffast växlar hela tiden och om någon i gruppen blir sjuk eller dålig och behöver vila eller slå av på takten, ansluter automatiskt två andra fåglar ur gruppen för att hjälpa till. Låter det intressant och tänkvärt ifrån våra egna arbetsliv?

Slutligen fick vi ta del av Christinas träningsprogram.

- Varje dag ger jag någon en komplimang
- Var tacksam för något (kanske inte varje dag men minst ett par ggr i veckan)
- Var generös på något sätt en gång om dagen
- Stanna till i 40/sek i något som känns skönt.

Tänk denna känsla om och om igen under dagen så blir livet lite lättare att leva. Låter det intressant. Varför inte börja omgående.

Maria S på kommunstyrelsens projektkontor började dagen med att erbjuda några grannar en skjuts in till stan och så var den dagen räddad.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-10-28

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter