Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Vill ha mer närproducerat i nästa livsmedelsupphandling

Söderhamns, Bollnäs och Ovanåkers kommuner går samman i nästa livsmedelsupphandling via Inköp Gävleborg. Förhoppningen är att nå mindre livsmedelsföretag för att kunna få fler närproducerade livsmedel i kommunala kök.

- Vi ser den ideella föreningen Matvärden som en viktig länk för oss i vår ambition att nå ut till fler och nya lokala producenter, säger Sonia Persson, kostchef i Söderhamns kommun.

De stora matgrossisterna har genom åren dominerat de offentliga livsmedelsupphandlingarna i länet. Men genom ett brett arbete från flera olika aktörer har nu även mindre livsmedelsföretag möjlighet att konkurrera om anbuden.

- Vi har fått fler leverantörer att välja mellan. Det tycker vi är positivt! Nu hoppas vi på att ytterligare livsmedelsföretag i närområdet ska våga ta steget och lämna anbud i den kommande upphandlingen. Målet är att stimulera det lokala näringslivet, menar Sonia Persson.

Arbete för mer lokalproducerat

Föreningen Matvärdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en av påtryckarna som har arbetat aktivt för att öka andelen närproducerade livsmedel i de kommunala köken. Den ideella föreningen startade 2006, för en ökad livsmedelsproduktion i länet. Bland annat har föreningen arbetat fram ett register på livsmedelsproducenter i länet.

Med producentlistan som grund har föreningen bearbetat krögare, privatpersoner, handel och företag inom besöksnäringen för att öka konsumtionen av lokalt och regionalt producerade livsmedel.

Och nu är det dags för nästa steg - att uppmuntra de lokala leverantörerna att lämna anbud i kommunernas upphandlingar.

Håll koll i Inköp Gävleborgs databas Kommers efter upphandlingen.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60

Granskad/Uppdaterad: 2016-02-08

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter