Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Calle – en sann entreprenör

Calle Norberg har varit verksam i Söderhamn under lång tid och blivit en riktig profil i stadens näringsliv. Här berättar han en del av sin historia och delar med sig av några av sina lärdomar.

Calle Norberg är född och uppvuxen i Bomhus utanför Gävle. Han började sin bana som anställd socialarbetare och arbetade i ganska många år med bland annat ungdomar.

Att jobba med människor lärde honom skillnaden mellan att vara chef – och att vara ledare.

Vid 30 års ålder bestämde han sig dock för att byta spår och slog sig in på den tekniska banan. Efter fem års utbildning var han färdig civilingenjör och fick jobb på Vattenfall som energiforskare. Där blev han kvar i 10 år, mestadels som chef. Eller ledare som han själv kanske skulle välja att uttrycka det.

Under åren på Vattenfall jobbade han även en del med IT. När IT-vågen kom startade han tillsammans med några andra ett företag inom IT. Detta var 1999.

Calle Norbergs historia är full av erfarenheter. En massa positiva men också en del bakslag. Det första kom just när IT-bubblan sprack, bara ett år senare. Företaget som Calle var med och startade hade satsat offensivt med starka investerare i ryggen, men också med deras krav på ökad tillväxttakt. När IT-bubblan sprack satte investerarna bolaget i konkurs. Ett stort misslyckande då, eller rent av en nära-döden-upplevelse, som Calle beskriver det själv. Idag har Calle lärt sig en hel del av den resan.

– En konkurs kan vara ett bra sätt att rena en bra idé. Men är det en dålig idé, då ska man inte jobba med den.

Efter konkursen startade Calle, tillsammans med befintlig personal, om bolaget och drev det vidare. De gav sig in i fibersektorn och blev några år senare uppköpta av Telenor.

Calle menar att en entreprenörs viktigaste egenskap är att tänka nytt, att inte tänka som alla andra:

”Om du tänker som alla andra, då kommer du ha massor av konkurrenter. Som entreprenör måste du tänka tvärtom, men ändå väldigt logiskt. Då kan du komma på intressanta affärer och intressanta möjligheter.”

Calle har spenderat mycket tid i Söderhamn de senaste åren. Idag driver han uthyrningsföretaget IncoRent som hyr ut maskiner och utrustning till företag. Han är dessutom en av de tre företagare som projekterar för att bygga ett 20-tal nya bostadsrätter i centrala Söderhamn.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Faxepark logotype

Näringsliv/Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Kontakta oss på Näringsliv/Faxepark

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter