Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Eric vill bygga broar

”Företagsamma människor i Sverige skulle kunna göra mycket i Kongo. Vi skulle kunna prata om fredlighet, om jämställdhet och om barns rättigheter i Kongo.”

Eric Lwa Mwenge kommer från Kongo och bor i Söderhamn sen några år tillbaka. Engagemanget för hemlandet har gjort att han vill hitta olika sätt att bidra till en positiv utveckling. Dels i Kongo, men även i Sverige. Eric arbetade som projektledare inom samhällsorganisationen i Kongo och är idag engagerad i en hjälporganisation som heter Ceedeco.

Organisationen arbetar med att hjälpa människor i Kongo med bland annat utbildning och på det sättet skapa förutsättningar för en ljusare framtid för befolkningen i Kongo.

Erics engagemang har bland annat lett till att det idag finns en organisation i Gävleborg med ca 200 personer som vill arbeta för utvecklingen i Kongo. Genom att utbilda människor i Sverige om vad som händer i Kongo vill han skapa en plattform för kulturutbyte och kanalisera hjälp till Kongo, men också stötta kongoleser i Sverige. Han tror att båda kulturerna har mycket att lära av varandra.

– Företagsamma människor i Sverige skulle kunna göra mycket i Kongo. Vi skulle kunna prata om fredlighet, om jämställdhet och om barns rättigheter i Kongo. Men det finns också saker som den kongolesiska kulturen kan lära svenskarna. I Kongo är inte alls lika många människor deprimerade till exempel. Om det finns någonstans att mötas kan vi lära oss av varandra.

Eric vill bidra med sina insikter för att bygga broar mellan kulturerna för de kongoleser som idag bor i Sverige. Genom att hjälpa familjerna att hitta in i den svenska kulturen hoppas han kunna bidra till integration och en bra situation för familjerna som lever här. Det kan handla om vardagliga saker, som att lära kongolesiska familjer att laga svenska maträtter, rätter som barnen känner igen från skolan. Eric delade med sig av sina tankar under en föreläsning om sociala företag på Söderhamns bibliotek.

Eric Lwa Mwenge är engagerad i hjälporganisationen Ceedeco i Kongo-Kinhasa. Hans dröm är att starta en lokal hjälporganisation/socialt företag som både hjälper/utbildar människor Sverige och kanaliserar hjälp till Kongo. Se mer på www.ceedeco.orglänk till annan webbplats. Eric arrangerade en kväll om Sociala företag på biblioteket som var mycket intressant

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Faxepark logotype

Näringsliv/Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Kontakta oss på Näringsliv/Faxepark

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter