Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Irina Dronova vill göra skillnad

Irina Dronova och hennes familj kom till Sverige från Tajikistan och bor i Söderhamn sedan 2008. Irina, som har gått Hotell- och Turismprogrammet i Hudiksvall, har haft tankar om att starta företag ända sedan hon gick i skolan. Hennes pappa arbetade då med skogsröjning som anställd. Idag är hon 21 år och har redan hunnit med att starta ett företag och sedan omvärdera hela verksamheten.

Strax efter Irinas student startade hon och hennes pappa Rustam ett gemensamt företag med namnet Hälsinglands Skogstjänster AB. Irina stod för det administrativa och marknadsföringen medan Rustam arbetade i skogen med röjning och annat. Rustam arbetade oftast ensam i skogen men hade då och då hjälp av nyanlända som sökte praktikplats. Tanken om att använda sina erfarenheter som nysvenskar till att bidra till integrationen på fler sätt väcktes. Irina menar att de, som också varit nyanlända en gång, ser integrationsprocessen från två håll vilket de ser som en tillgång.

Idag ligger tyngdpunkten i deras verksamhet på integration snarare än på skogstjänster och företaget har bytt namn till NKM Hälsingland AB, där förkortningen NKM står för Natur, Kultur och Miljö. Med sin nya idé hoppas Irina och hennes pappa få möjlighet att arbeta med kommuner och myndigheter för att på olika sätt påverka systemet för integration och bidra med sin kunskap.

”Vi startade på en väg och nu har det blivit något annat. ”

Både Irina och Rustam har andra arbeten som huvudsaklig försörjning idag, men vill istället använda sitt företag som en plattform för integrationsarbete och ett sätt att göra skillnad i samhället. NKM Hälsingland var bland annat med och arrangerade Skogsdagen tillsammans med Nyföretagarcentrum och Skogstyrelsen, en dag då nyanlända flyktingar fick komma ut i vår vackra skog och se vilka möjligheter den för med sig.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Faxepark logotype

Näringsliv/Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Kontakta oss på Näringsliv/Faxepark

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter