Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Egenkontroll

Alla typer av livsmedelsverksamheter behöver en egenkontroll. Egenkontrollen är ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelsfrågor. Genom att själv kontrollera din verksamhet kan du få säkrare livsmedel, minska svinnet, få bättre ekonomi och nöjdare kunder. Både du och kunden kan vara säkra på att du gjort allt du kan för att erbjuda bra livsmedel.

Det är ditt ansvar som verksamhetsutövare att känna till och följa de krav som ställs i EU-förordningar, livsmedelslagen och dess förordningar. Det finns regler kring personalhygien, hantering av råvaror och färdiga produkter (nedkylning, varmhållning, infrysning, produkttemperatur), rengöring av utrustning, inredning och lokal, skadedjurssäkring, underhåll av utrustning och lokal, livsmedlens märkning, spårbarhet med mera.

Hur omfattande egenkontrollen behöver vara varierar med hur stora hälsorisker som finns i verksamheten. Ditt livsmedelsföretag ska kunna redogöra för en egenkontroll som är anpassad till din verksamhet vid bygg- och miljöförvaltningens kontrollbesök.

Ibland kan man behöva ta hjälp för att göra sitt system för egenkontroll. Det finns flera företag som hjälper till med utbildning och egenkontroll. Många branschorganisationer arbetar också med hur egenkontrollen kan tillämpas och har tagit fram så kallade branschriktlinjer. Hör med din branschorganisation om vad de har för information. En hel del branschriktlinjer finns också på Livsmedelsverkets webbplats.

På Livsmedelsverkets webbplats kan du också hitta lagstiftning som rör livsmedelsområdet, både regler som gäller nu och kommande lagstiftning. Lagstiftning och andra krav ändras kontinuerligt. Därför är det viktigt att regelbundet besöka webbplatsen för att följa med i utvecklingen och så snabbt som möjligt kunna anpassa sin verksamhet till nya regler.

Kontakta gärna bygg- och miljöförvaltningen om du vill diskutera eller har frågor kring din egenkontroll!

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Bygg- och miljöförvaltningen

Kungsgatan 6

Tel 0270-750 00
Fax 0270-752 25
E-post Bygg och miljö 

Handläggarnas telefontid: vardagar kl 8.00 - 9.30

Relaterad information

Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Granskad/Uppdaterad: 2018-03-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter