Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

"Jag har lärt mig mysteriet med bokstaven s!"

Zarha Hajirezai har bott i Sverige i två år och tackar SFI-lärarna på CFL för att hon äntligen har lärt sig mysteriet att uttala bokstaven s.
- Jag har haft jättebra lärare här men svenska är svårt, säger Zarha.
Utöver persiska, som är hennes modersmål, talar hon även engelska och turkiska, svenska är hennes fjärde språk.

Zarah har flera års utbildning inom livsmedelsteknik bakom sig, något som hon tänker återuppta så snart hon klarat av SFI-studierna. Livsmedelsteknikutbildningen som hon gick i Irans huvudstad Teheran kan hon inte utan vidare tillgodoräkna sig här i Sverige. Personer med en utbildning från ett annat land kan få sina betyg bedömda av VHS (Verket för högskoleservice) för att kunna gå vidare inom svensk utbildning.

- Jag har skickat in mina betyg inte fått något besked ännu, säger Zarha.

I väntan på hur hennes iranska betyg ska bedömas fortsätter hon att bättra på svenskan med sina klasskamrater på CFL i Söderhamn. Hennes plan är att vidareutbilda sig i ämnet livsmedelsteknik. Småstadsmiljön i Söderhamn passar Zarha bra, samtidigt som hon saknar att bo i en storstad.

- Teheran har lika många invånare som hela Sverige! Om jag får ett jobb eller kan börja en högskoleutbildning flyttar jag nog, säger Zarah.

Som pedagog får man ta till olika knep


Natalja Brolin är lärare på SFI (Svenska för invandrare). Hon berättar att man lätt stöter på en del bekymmer med uttalet när man ska lära sig ett nytt språk som vuxen. Man kan säga att munnen är med och bestämmer, den vill gärna röra sig på samma sätt som när man talar sitt modersmål.

-  Många har svårt med ord som innehåller flera konsonanter efter varandra — ordet svenska till exempel. De vill uttala det som sveneska. Personer med samma språkbakgrund som Zarah vill gärna lägga till en vokal före S - eskriver, estuderar. Då brukar jag skriva både det rätta och det felaktiga alternativet på ett papper eller tavlan, läsa de två orden högt och låta eleven både se och höra skillnaden, säger Natalja.
 
Ett annat knep som Natalja brukar använda tillsammans med eleverna är att lägga handen på stämbanden, då blir det tydligt hur man skiljer på tonade och tonlösa konsonanter.

Att uttala de svenska vokalerna rätt är riktigt svårt för de flesta. Inom arabiskan finns endast tre vokaler, när de ska lära sig svenska måste de lära sig att skilja på nio vokaler.

- Jag brukar försöka hitta olika sätt att visualisera, då blir det lättare för eleverna att förstå hur de ska göra för att komma vidare med språkutvecklingen, säger Natalja Brolin.

Logotyp CFL-Centrum för flexibelt lärande

Hälsinglands Utbildningsförbund
CFL är en del av Hälsinglands Utbildningsförbund
www.hufb.selänk till annan webbplats

Hälsinglands utbildningsförbund
Centrum för flexibelt lärande
S Järnvägsgatan 7,
826 80 Söderhamn
Tel 010-454 12 80 
cfl@hufb.se
www.cfl.se

Uppdaterad: 2015-11-20
Tipsa en kompis

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post