Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Gymnasieelever förbereder sig för mötet med ungdomar från Sydafrika

Eleverna som kommer från olika gymnasieprogram träffas för att förbereda sig lära känna varandra bättre.

Sydafrikaprojekt ger kunskaper bortom böckernas

Staffangymnasiet och CFL-Centrum för flexibelt lärande fortsätter att arbeta med projekt där elever får träffa ungdomar från andra kulturer.
Att jobba med integration och ökad förståelse för varandras kulturer är en viktig del av gymnasieskolans verksamhet - i februari 2013 fick Söderhamn besök från Sydafrika.

- Genom att möta ungdomar från andra kulturer får eleverna kunskaper som inte går att få genom böcker, säger Birgitta Sarstedt, lärare på Vård- och omsorgsprogrammet.

Just nu håller projektansvariga på att planera inför de möten och resor som kommer att ske under våren. I februari besöks Söderhamn av åtta elever och två lärare från Sydafrika, i april är det dags för arton elever och fyra lärare och elever från Söderhamn att bege sig till Sydafrika.
I projektgruppen ingår Birgitta Sarstedt, CFL; Ewa Björklund, CFL, Catharina Norgren, Staffangymnasiet och Anna Arvelin, Staffangymnasiet.

- Efter att eleverna har varit i Sydafrika och sett vardagen för ungdomarna där utvecklas de och växer som personer, vi ser det så tydligt. Samtidigt så märker man att ungdomarna har väldigt mycket gemensamt även om man bor på olika sidor av jordklotet. Det är samma mode som gäller, samma filmer de pratar om och det är samma musik de lyssnar på. Både eleverna och vi vuxna får konkreta kunskaper om livsvillkor och levnadsförhållanden som ser annorlunda ut än de vi har här i Söderhamn och Sverige. Till exempel är HIV-frågan alltid aktuell eftersom Sydafrika är hårt drabbat. Det är något som många elever tar upp i sina projektarbeten som de gör i samband med utbytet, säger Catharina Norgren.

Tre gymnasieprogram deltar i projektet


Det är tre gymnasieprogram i Söderhamn som deltar i projektet: Vård- och omsorgsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Partnerskolan i Sydafrika heter Esayidi FET College där man huvudsakligen har utbildningar med yrkesinriktning. Utbytet sker med stöd från Internationella programkontorets Athena- och Atlasprogram.  Utbytet har pågått en tid och tack vare Internationella programkontorets finansiering kan man nu fortsätta arbetet med en ny etapp. Samarbetet kan fördjupas och fler elever får möjlighet att delta.
- Det här är inte bara ett samarbete mellan Söderhamn och Sydafrika — utan lika mycket ett samarbete mellan olika gymnasieprogram, säger Birgitta Sarstedt.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post
Logotyp CFL-Centrum för flexibelt lärande
Staffangymnasiet logo

För mer information, kontakta:


Catharina Norgren,
Staffangymnasiet (Atlasprogrammet)
0270-757 31
Birgitta Sarstedt
CFL (Athenaprogrammet)
0270-758 05
 
Uppdaterad: 2013-07-12
Tipsa en kompis

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post