Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Elever från Stenbergaskolan

Elever vid Stenbergaskolan visar hur de vill att Ljusne ska se ut i framtiden.

Söderhamn har kreativitet i världsklass!

Under två intensiva - och uppskattade - dagar pågick konferensen som lyfte Söderhamns unga entreprenörer och hyllade alla pedagoger som ger barn och ungdomar i kommunen möjlighet att utveckla sin kreativitet. Bilder och intervjuer från "Med full fart in i framtiden".
Med full fart in i framtiden drog igång med högsta växeln i. CFL fylldes snabbt under torsdagen 26 april och det fullkomligen bubblade av inspiration under hela dagen. Dagarna var fullspäckade med föreläsningar, workshops och utställningar från flera av Söderhamns förskolor och skolor.  Förutom en rad inbjudna föreläsare har flera av kommunens egna lärare medverkat och berättat om sitt arbetssätt för att öka det entreprenöriella tänkandet hos eleverna. Elever fanns på plats och visade upp hur de arbetar i förskolan och skolan.

Teknikexperiment demonstrerades av elever från Norrtullsskolan.

Bibbi Lodmark, projektledare.

Lärarna har lyfts fram för att berätta om sina arbetsmetoder och sprida sin kunskap till andra. Det unika i Söderhamn är att vi inte byter ord på det vi gör, vi byter förhållningssätt.  Barn och ungdomar lär sig att se alla möjligheter i livet, använda sina egna förmågor, det behöver inte resultera i att de blir företagare men de blir entreprenörer över sina egna liv, sammanfattar Bibbi Lodmark som är projektledare för konferensen.

Drömstolar - resultat av kreativa ungdomar som besökt Drömverkstan.

Under två dagar kommer närmare 1000 personer besöka Cfl (Centrum för flexibelt lärande) och få ta del av Söderhamns modell för att arbeta med entreprenöriellt lärande i skolan. Under samlingsnamnet Drivkraft ger skolans personal stöd och inspiration för att leda utvecklingen i att träna barns och ungdomars kompetenser i det "nya" samhället. Det handlar om att fostra barn och ungdomar så att de kan skapa och våga, i livets alla delar. Entreprenörskapet löper som en röd tråd genom all utbildning i Söderhamns kommun
- Omfattande och bred kompetensutveckling av lärare har gett personalen kunskap för att driva det entreprenöriella förhållningssättet. Idag vill andra att vi kommer till dom och föreläser, det är nytt. Tidigare var det vi som bjöd in för att lära oss men nu är vår kunskap unik och efterfrågad, förklarar Tomas Hartikainen, förvaltningschef för Barn och utbildningsförvaltningen.

Sven-Erik Lindestam, kommunalråd och Tomas Hartikainen studerar en modell av Köpmantorget så som elever vid Stentägtsskolan vill se det. Eleverna har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen där deras önskemål om torgets utveckling tas upp.

Till höger en rymdraket skapat av barn i Kungsgården i arbetet med att lära sig om rymden.

Landshövding Barbro Holmberg besökte konferensen under torsdagen och hon var imponerad:
- Det är viktigt att alla lär sig att se möjligheter i livet, att använda sina egna förmågor.  Vi måste se barn och ungdomar som resurser och använda dom i hela samhällsbygget.

 
Konferensen pågår 26-27 april och riktar sig till pedagoger, skolledare, företagare och politiker. Flera av de olika skolornas arbeten kommer att ställas ut på biblioteket för allmän beskådan!

SE BILDER FRÅN KONFERENSEN!länk till annan webbplats
RADIOINSLAG FRÅN P4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Granskad/Uppdaterad: 2016-02-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter